10 Ekim 2012 Çarşamba

Briç Nedir?

MURTUNUT ELÄMÄ
*****
Özgürlük hilesi insanlara her yıl bir oy kullanma günü veriyor; bu şekilde onlar manasız bir seçim yanılgısına kapılıyorlar.
Hiçbir anlamı olmayan seçimde köleler gibi gider ve deriz ki:
"Ben oy verdim."
Zeitgeist - George Carlin
*****
GECELEYİN
Geceleyin karanlıkta
Suya attım ben sesimi
Türkü oldu birdenbire
Denizinden geçen gemi..
*
Geceleyin karanlıkta
Gülümsedim buluta ben
Saçlarına düşen yağmur
Gökkuşağı oldu birden..
*
Geceleyin karanlıkta
Yıldız tuttum gök içinde
Işığını sana vurdu
Bir gül açtı yüreğinde...
Ülkü TAMER
*****
BRİÇ HAYATA HAZIRLAR
Briç sadece bir kağıt oyunu değil, aynı zamanda insanı hayata hazırlayan, düşünme ve hayal gücünü artıran bir araçtır. Bu nedenle de uluslararası boyutta tanınan, belli bir yaşın üzerinde her yaşta oynanabilen, insan zihnini zinde tutan ve geliştiren özellikleri yaygın olarak kabul edilmektedir.
*
Briç de hayat gibi dinamiktir. İnsanların genleri, aileden kaynaklanan farklı konumları ve içinde bulundukları çevre şartları hayatta ulaştıkları konumlarda belirleyici olabiliyor. Briçte de hem her elin dağılımında şans faktörü vardır, hem de rakiplerin davranışları konuşmaları ve oyunu etkiler. Bu yönüyle de briç, hayata hazırlar.
*
Hayatta mutluluğu ve başarıyı etkileyen önemli unsurlardan birisi de ortaklıklardır: evlilik, iş ortaklığı, takım arkadaşlığı gibi. Briçte de başarıyı ve keyfi geliştiren faktörler arasında ortak ile anlaşma ve uyum vardır. Bu yönüyle de briç, insanı hayata hazırlar.
*
İnsanlar hayatları boyunca, bazen aynı zamanda, farklı konumlarda bulunuyorlar: Çocuk, baba, çalışan, yönetici, işveren, vatandaş gibi. Her konumdaki davranışlarının o konuma uygun olması toplumdaki etkinliklerini artırıyor. Bir başka ifade ile yazılı olmasa da her konumun gerektirdiği davranış biçimleri var. Briçte de aynı el, farklı konumlarda (açan, araya giren, uyandıran ve bunların ortakları gibi) farklı konuşma gerektiriyor.
*
Hayatta bilgi sadece söylenenlerden değil, aynı zamanda söylenmeyenlerden de edinilebilinir. Briç bu yönüyle de insanda düşünmeyi, hayal kurmayı ve söylenmeyenlerden de bilgi çıkarımları yapabilmeyi geliştirir.
*
İnsanlar arasında en iyi anlaşma yollarından birisi de müzik ve karikatürdür. Çünkü, farklı lisanları konuşanlar tarafından bile kolayca anlaşılabilir. Briç de çok az bir kelime hazinesiyle farklı kültürlerden olanların anlaşmasını sağlayarak, insanların birlikte keyifli zaman geçirerek dostluklar kurabilmelerini sağlar.
*
Hayatta başarıyı getiren unsurlardan birisi de bilinçli bir disipline sahip olmaktır. Briçte de elin ve ortaklığın gücüne göre konuşma ve oynama disiplinine sahip olmak başarının gereklerinden birisidir.
*
Hayatta başarının şartlarından birisi de bilinçli risk alabilmektir. Risk alamayan kazanamaz. Briçte de empas gibi bilinçli risk alma durumlarını değerlendiremeyenler veya gerektiğinde batışı göze alarak oynamayanlar kazanamaz.
*
Düzenli olarak pratik yapmak, hayatta yetkinlikleri geliştirmenin en etkili yoludur. Briç de düzenli olarak oynandığında konuşma ve oynama becerilerini artırır.
*
Rekabet, kıyaslama ve öğrenme fırsatları yaratarak gelişmeyi sağlar. Briç de sağladığı rekabet ortamı ile, insanları zihinsel ve davranışsal gelişimine katkıda bulunur.
*
Toplumsal hayat kurallara uymayı gerektirir. Kuralların rasyonel nedenleri olması ise onlara uyumu artırır. Briç için de geçerli olan bu durum, insana hem kural koyarken rasyonel olmayı, hem de kurallara uymayı öğretmesiyle de insanı hayata hazırlar. Briçte de, hayatta da karşındakine saygı göstermek, oyunu ve hayatı zenginleştirir.
*
Özetle, briç sadece keyifli bir oyun değil, aynı zamanda insanın hayatta başarı için gerekli yetkinliklerini de geliştiren bir araçtır.
Dr. Yılmaz Argüden, Dünya Gazetesi- 23.03.2005

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Ülkü Tamer şiiri, oy avcıları ve karşıya saygı olgusu yine bir bütünlik kazanmış... teşekkürler.