26 Şubat 2013 Salı

Ghestem

görsel. pinterest
*****
Youn Sun Nah - Jockey Full of Bourbon
http://www.youtube.com/watch?v=rgWefgUxH2Y
*****
Nesneler bizim onlara yüklediğimiz anlamlardan ibarettir.
İnsanlar da öyle.
John Berger

*****
NASIL KONUŞMALI?
Sözümün akışını bozup güzel tümceler aramaktansa güzel tümceleri bozup sözümün akışına uydurmayı daha doğru bulurum. Bir sözün ardından koşmamalıyız, söz bizim ardımızdan koşmalı, işimize yaramalı.  Söylediğimiz şeyler sözlerimizi almalı ve dinleyenin kafasını öyle doldurmalı ki artık sözcüklerini hatırlayamasın. İster kağıt üstünde olsun, ister ağızdan, benim sevdiğim konuşma, düpedüz, içten gelen, lezzetli, şiirli, sıkı ve kısa kesen bir konuşmadır. Güç olsun, zararı yok; ama sıkıcı olmasın; süsten, özentiden kaçsın düzensiz, gelişigüzel ve korkmadan yürüsün. Dinleyen, her yediği lokmayı tadarak yesin.
*
Konuşma, Sueton'un, Julius Caesar'ın konuşması için dediği gibi, askerce olsun; ama ukalaca, avukatça, vaizce olmasın. Söylev sanatı, insanı söyleyeceğinden uzaklaştırıp kendi yoluna çeker. Gösteriş için herkesten başka türlü giyinmek, gülünç kılıklara girmek nasıl pısırıklık, korkaklıksa, konuşmada bilinmedik sözcükler, duyulmadık tümceler aramak da bir medreseli çocuk çabasıdır.
Montaigne/Denemeler- Felsefe Kulübü
*****
BEDENİNİN BEYAZ ATLASINI
Bedeninin beyaz atlasını
yoklamaya başladım ateşten haçlarla.
Ağzım bir örümcekti gizli yolculukta.
Sende, arkanda, korkulu, arzulu.
Öyküler anlatmak sana alacakaranlığın kıyısında,
Güzel, hüzünlü, uysal, hüzünle dolmayasın diye sen.
Bir kuğu, bir ağaç, uzakta ve neşeli olan bir şey.
Üzümlerin zamanı, olgunlaşmanın ve meyvenin.
*
Bir limanda yaşayan ben, oradan seviyorum seni.
Düşle ve sessizlikle kesişti yalnızlık.
Kapatılmış içine denizin ve hüznün.
Suskun, çılgın, kıpırdatılmaz iki gondolcu arasında.
*
Dudakların ve sesin arasında ölmekte olan bir şey var.
Kuş kanatlarıyla, kaygıyla ve unutuşla.
Balıkçı ağının suyu bırakışı gibi.
Titreyerek asıyor, benim güzel kızım, sadece bir kaç damlayı geriye.
Ve gene de bir şey var, şakıyan bu geçici sözcüklerin arasında.
Şakıyan bir şey ve yükselen açgözlü ağzıma.
Ah, seni o neşeli sözcüklerle övebilseydim!
Şakıyıp, yakıp, kaçabilseydim, bir delinin ellerindeki bir çan kulesi gibi
Benim hüzün dolu sevecenliğim, birden ne oluyor sana böyle?
En çetin ve en soğuk tepeye ulaştığımda,
Kapanıyor yüreğim gecenin çiçeği gibi.

Pablo Neruda (1904-1973, Şili)
Çeviren: İsmail Haydar Aksoy (“Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı”dan)
*****
GHESTEM
RAKİBİN BİR SEVİYESİ RENK AÇIŞLARINA İKİ RENKLİ ELLER İLE MÜDAHALE
En yaygın müdahale türü MICHAEL’S Cue-Bid tir. Rakibin 1 seviyesinde açtığı rengi 2 seviyesinde tekrarlamak, açış rengine bağlı olarak müdahalecinin elindeki 5-5 majörler veya Minör+Majör renklerini tanımlar. Örneğin rakibin 1 Karo açışına Müdahalecinin 2 Karo demesi Majörlerin (Kör+Pik) 5-5 olduğunu gösterir. Rakip oyunu 1 Majör ile açmışsa Müdahalecinin 2 Majör demesi, açış majörü dışındaki diğer majör ile minörlerden herhangi birinin 5-5 olduğunu gösterir. Müdahalecinin ortağı minör rengin hangisi olduğunu bilemez, öğrenmek isterse 2 NT ile sorgular. Bu mahzurun ortadan kaldırılması amacı ile usta Fransız oyuncu Ghestem tarafından bulunan konvansiyona kendi ismi verilmiştir. Her konvansiyonda olduğu gibi bu konvansiyonda bazı oyuncular tarafından değişikliklere uğratılarak farklı şekillerde kullanılmaktadır.

GHESTEM CUE-BID
Bu konvansiyonda rakibin 1 seviyesinde açtığı rengi 2 seviyesinde tekrarlamak en pahalı ve en ucuz renkleri tanımlar. Diğer bir deyişle rakibin açış rengi dışında kalan üç renkten ortancası müdahalecinin rengi değildir. Biz buna ortanca renk hariç diyoruz.
Örnekler
1 TREFL açışına 2 TREFL müdahalesi:
 En pahalı ve en ucuz renklerin (PİK+KARO) 5-5 olduğunu gösterir. Daha anlaşılabilir olması için şöyle diyebiliriz. Oyun 1 Trefl ile açılınca geriye Karo+Kör+Pik renkleri kalmaktadır. Müdahaleci 2 Trefl Cue-Bid i ile bu renklerin ortancası hariç diğer renkler demektedir.
1 KARO açışına 2 KARO müdahalesi:
Kalan renklerden en ucuz ve en pahalı olan Trefl ve Piklerin (5-5) olduğunu gösterir. Ortanca renk Kör hariçtir.
1 KÖR açışına 2 KÖR
Pik+Trefl gösterir.
1 PİK açışına 2 PİK
Kör+Trefl gösterir.
Rakibin 1 seviyesinde açtığı rengi 3 seviyesinde tekrarlamak (sıçramalı Cue-Bid), ortağa eğer bu rengi kesiyorsan 3 NT oynayalım demektir. Sıçramalı Cue-Bid yapan Müdahalecinin elinde genellikle yeterli löve kaynağı olabilecek uzun bir renk vardır. Örneğin; 1TREFL açışa 3TREFL veya 1KARO açışına 3KARO yahut 1KÖR açışına 3KÖR ve 1PİK açışa 3PİK. Müdahaleci bunların hepsinde ortağı rakibin açış rengini kesiyorsa 3 NT demesini istiyor.
Rakibin 1 renk açışına 2 NT müdahalesi
Alışılmamış (Unusual) NT de olduğu gibi konuşulmamış en ucuz renkleri tanımlar. Diğer bir deyişle konuşulmamış en büyük renk müdahalecinin rengi değildir. Örneğin 1 TREFL açışına 2 NT müdahalesi konuşulmamış renklerden (Karo+Kör+Pik) en ucuzları Karo ve Kör göstermektedir yani en büyük renk hariçtir. 1 KARO açışına 2 NT müdahalesi Trefl+Kör gösterir, 1 KÖR ve 1 PİK açışlarına 2 NT müdahalesi Minörleri (Trefl+Karo) gösterir.
Rakibin 1 Trefl açışı hariç diğer renk açışlarına (1KARO/ 1KÖR/ 1PİK) 3 TREFL ile müdahale
İki pahalı rengi tanımlar. En ucuz renk müdahalecinin rengi değildir. Örneğin 1 Karo açışına 3 TREFL müdahalesi Kör+Pik gösterir, diğer bir deyişle 1 Karo açışından sonra Kalan renklerde en ucuz olan renk Trefl müdahalecinin rengi değildir. 1 KÖR açışına 3 TREFL kalan en pahalı iki renk Pik+Karo gösterir. 1 PİK açışına 3 TREFL müdahalesi Kör+Karo gösterir.
1 TREFL açışına 3 TREFL müdahalesi
İstisnadır, daha önce belirttiğimiz gibi sıçramalı Cue-Bid olduğundan ortağından Trefl durdurucusu varsa 3 NT demesini ister. Buna bağlı olarak 1 Trefl açışına karşı Pahalı renkleri göstermek istersek (Kör+Pik) 2 KARO diyoruz.
Özetleyecek olursak:
A-Rakibin 1 seviyesindeki rengini 2 seviyesinde Cue-Bid etmek ortanca renk hariç demektir. Kolaylık olması açısından bunu ortanca anlamında (O) harfi ile gösterelim.
B-Rakibin 1 renk açışına 2 NT demek, en büyük renk hariç demektir. (B) ile gösterelim.
C-Rakibin 1 Trefl hariç diğer renk açışlarına 3 TREFL demek en küçük renk hariç demektir. Bunu da küçük anlamında (K) harfi ile gösterelim.    
Ghestem deyince OBK harflerini hatırlamak konvansiyonu unutmamak açısından yararlı olabilir.

Bu konvansiyondan azami yararı sağlayabilmek için müdahalecinin elinde ya -12 OP veya 17+ OP olmalıdır. Müdahaleci 12 puandan az ise kendisinin vaat ettiği renklerden birini ortağının seçmesi halinde PAS geçmelidir. Eğer puanı 17 veya daha fazla ise ortağı tercihini belirttikten sonra başka bir deklere vererek gücünü ortaya koymalıdır. Ortaklık anlaşmasına bağlı olarak müdahalecinin okuyacağı yeni renk kısa rengi olabilir bu şart değildir, ortaklıklar isterse başka bir anlaşma yapabilirler. Müdahaleci (13-16) OP olan iki renkli ellerde önce büyük rengini okumalı rebidinde küçük rengini göstermeli, Ghestem kullanılmamalıdır.
Yine ortaklık anlaşmasına bağlı olarak istenirse (5-4) renklerle bu konvansiyon kullanılabilir. (Top & Bottom). Ancak hangi rengin 4 kartlı hangisinin 5 kartlı olması hususunda önceden bir anlaşma yaparlarsa daha kazançlı olurlar. Genel eğilim 5 kartlı rengin Minör olması yönündedir, tersine anlaşma yapılabilir.
GHESTEM CUE-BID TOPLU GÖSTERİM (1Trefl-3Trefl ve 1Trefl-2Karo istisna)
açıcı   müdahaleci          açıcı     müdahaleci         açıcı     müdahaleci
1pik---2pik (trefl+kör)o...1kör---2kör (trefl+pik)o..1karo--2karo(trefl+pik)o.
1pik---2nt(trefl+karo)b…1kör---2nt(trefl+karo)b…1karo--2nt (trefl+kör)b.
1pik---3tref(karo+kör)k..1kör---3trefl(karo+pik)k..1karo--3trefl(kör+pik)k. 
“mehmet özyeşilbaş” a teşekkürler.
*****
AYRINTI İÇİN
http://www.bridgeguys.com/Conventions/Ghestem.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Ghestem
http://www.pattayabridge.com/conventions/Ghestem_main.htm
http://www.duralbridge.com/ghestem.htm
http://hobibric.tr.gg/GHESTEM.htm

3 yorum:

aysema dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler...

Unknown dedi ki...

GHESTEM OYNADIĞINI SÖYLEYEN ARKADAŞLAR BU PUAN ARALIKLARINA HİÇ DİKKAT ETMİYORLAR. BİLGİ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Adsız dedi ki...

Her zaman gelen dağılım olmamakla birlikte, çok keskin sonuç veriyor. Emeğinize sağlık.