8 Temmuz 2013 Pazartesi

Neden Support DBL Naturel Sistemlerde Zararlıdır?

Saint-Saens - Introduction & Rondo Capriccioso (Perlman)
*****
İKTİDAR OLMAK
İktidar olmanın üç koşulu vardır:
İktidar olmayı istemek. Asla muhalefet olmakla yetinmemek.
İktidar yolundaki bütün güçlerle birleşmek. Sivil toplum kuruluşları ile, gönüllü yardımcılarla, toplumun bütün kesimleri ve kişileri ile etkin biçimde buluşarak toplam enerjiyi en üste çıkarmak. Elbette ortak bir seçim platformunda diğer siyasal kuruluşlarla bir araya gelmek.
Yılmadan, bıkmadan, korkmadan çalışmak.
Asla kendi gücünden başka bir güce güvenmemek, asla hiç kimseyi dışlamamak, asla gerçeklerden kopmadan çalışmak.
Hiç kuşku duymayın,
İktidar sizin olacaktır…
5 Temmuz 2013 – Erdal Atabek
**
ÇOKLUKTA BİRLİK
Bir tapınaktır doğa, sütunları canlı
Anlaşılmaz sözler duyulur zaman zaman
Sembol ormanları içinden geçer insan
Tanıdık bakışlar süzer gibidir sizi.

Bir derin, bir karanlık birlik içinde
Aydınlık kadar sonsuz, gece kadar geniş
Uzaktan söyleşen uzun yankılar gibi
Renkler, sesler, kokular karışır birbirine

Kokular vardır çocuk tenlerinden taze
Obua sesinden tatlı, çayır gibi yeşil
Kokular da vardır azgın, zengin, gürül gürül

İnsana sonsuz şeylerin tadını veren
Misk, amber, aselbent,buhur gibi kokular
Duyuları, düşünceyi alıp götüren
Charles Baudelaire- çeviri: Sabahattin Eyuboğlu
*****
HER ŞEY EN İYİ ŞEKİLDE YAPILMALIDIR           
Ünlü orkestra şefi Artura Toscanini'nin 80. doğum gününde, oğlu Walter'e babasının en önemli işinin, en büyük başarısının ne olduğu sorulmuştu. 

Walter şu cevabı verdi:
" Babam açısından böyle bir şey düşünülemez. Çünkü herhangi  bir anda ne iş yapıyorsa, o iş babamın hayatının en önemli işidir. İster bir orkestra yönetsin, isterse bir portakal soymuş olsun.  
Yaptığı her şeye son derece önem verir ve özenle yapardı."
*****

NEDEN SUPPORT DBL NATUREL SİSTEMLERDE ZARARLIDIR?
21 Nisan 2009- Ethem Urkaç
Kuvvetli 1Trefl oynayanlar 1Karo ve 1Kör açışlarından sonra cevapçının majör renkle cevap vermesinden sonra rakip müdahalesine support x/xx oynarlar.

Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1D         Pas          1H           1S
Dbl
*
Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1D         Pas           1H            2C
Dbl
*
Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1D          Pas         1S             2x
Dbl
*
Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1H         Pas          1S             2x
Dbl

Açıcının yukarıdaki konturlarına support dbl denmektedir ve cevapçının rengine (majör) 3c tutuş göstermektedir. Açıcının 4c tutuşu olduğunda, eskisi gibi yükselterek tutacaktır. Support x/xx Eric Rodwell tarafından geliştirilmiştir.

Şimdi support dbl ile ilgili birkaç soruyu soralım:

Peki ama bu support dbl’lar kaç puan göstermektedir? Dağılım hakkında bir bilgi varmıdır? Dengeli midir, dengesiz olabilir mi? Örneğin 6430 dağılım 18 puanla support dbl mı atılmaktadır?

Support dbl’ın seviye sınırı var mıdır?

Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1D         Pas         1H             2S
Dbl

Evet, seviye sınırı olmalıdır. Hem açıcı hem de cevapçı minimumken, sırf 3c fitleri göstereceğiz diye, uygun olmayan seviyeye konuşmaya cevapçıyı zorlayamayacağımıza göre, 2H üstünde support dbl oynanamaz. Örnek olarak, yukarıdaki konuşmada support dbl’ın yaratıcısı Eric Rodwell, bu konturu 4cF ve maksimum (Rodwell’in sisteminde 1D açışın 11-15 ile sınırlıdır. Dolayısıyla maksimum dediği 14-15’tir) olarak oynamaktadır.

Support Dbl bir puan ve dağılım sınırlaması yapmakta mıdır?

Bu soruya cevap, hayırdır. Açıcı support dbl ile 3c tutuş gösterirken, dengeli, dengesiz, minimum maksimum, her türlü ele sahip olabilir.

Tam bu aşamada belirtmeliyim ki, Eric Rodwell kuvvetli 1C sistemi oynamaktadır ve support dbl’ı sistemi için geliştirmiştir. Kuvvetli 1C sistemi oynayanların, 1D ve 1H açışları 11-15 puan ile limite olduğundan, support dbl oynadıklarında, onların ellerinin gücünü tarif etmek gibi, önemli bir problemleri olmamaktadır. Bu yazıda, 12-22 gibi çok geniş bir açış puan gücü olan, natürel bir sistemle, support dbl oynamanın neden doğru olmayacağını açıklamaya çalışacağım.

Natürel bricin temel prensibi, geniş limitli ilk konuşma probleminin, ikinci konuşmada daraltılarak çözülmesini gerektirir. Support dbl oynandığında, ortaklar 3c fitlerini anlarlar ama, bu fitle ne yapacakları bir muammadır.

Support dbl oynamadığımızda açıcı, RHO konuştuğunda direkt konuşacak kriterlere sahip bir eli olmadığında, güçlü olduğunu, ancak, rakibin konuşması nedeniyle normal konuşmasını yapamadığını, kontur diyerek anlatıyordu. Support dbl oynamaya karar verdiğimizde, bu ellerle nasıl konuşacağımız bir diğer problemdir.
*
Aşağıda deklarasyon verilmiş ve support dbl oynadığınızda, her üç elle nasıl konuşacağınızı merak ediyoruz.
Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1C         Pas          1S             2H
Db

S : xx           ….. S : Qx  …..     S : x
H : Qx          ….. H : xxx …..     H : Axx
D : AKJx     …..  D : AKJ ….    D : KQJx
C : AKQxx  …..  C : AKJxx ….C: AKJxx

Support dbl oynarken, bu ellerde konturu 3cF göstermeye ayırdığımız için, kuvvetimizi anlatacak konuşmamız kalmıyor.

Eğer natürel oynuyor ve açışlarınız dar limitli değilse, salt 3c tutuş göstermek için support dbl oynamayınız. Çünkü support dbl, natürel sistemlerde, açıcıların kuvvetli ellerini anlatmalarına engeldir. Hele hele minimum veya maksimum, dengeli veya dengesiz her el ile support dbl oynuyorsanız, iyiden iyiye kötü yapıyorsunuz demektir. Ama, bir kere dbl’ı support dediniz mi, nasıl olacak da, güçlü ile güçsüz, dengeli ile çok dengesiz birbirinden ayırt edilebilecek, onu ben de bilmiyorum. Yok esasında biliyorum: buna imkan yok.

Bir de support dbl’ın ne işe yaradığını düşünelim. Cevapçının rengi 5c olacak, diğer rakip yüksek bir preemptif konuşma yapacak ele sahip olacak, açıcıda bu renk 3c olacak ve bu fit bulunmasa oynanacak kontrat 2M’den kötü olacak. Bu şartlar bir araya geldiğinde, “iyiki support dbl oynuyormuşuz” diyebileceksiniz. Şartların herhangi biri olmadığında, support dbl oynuyor olmak size herhangi bir avantaj sağlamayacak. 5-3 fitinizi support dbl olmadan bulamadığınız konuşmalarda ve bulmanın bir faydasının olduğu durumlarda, support dbl’ın faydasını göreceksiniz. Aşağıda belirttiğim support dbl’ın dezavantajlarını, fayda-zarar hesabı ile değerlendirmeniz gerekmektedir.
*
Support DBl Oynamanın Getirdiği Dezavantajlar

1. Natürel Kuvvetli Elleri Artık Anlatamazsınız
Support dbl oynamaktan dolayı, eskiden dbl diyerek anlattığınız elleri, artık tam olarak anlatmaktan vazgeçtiniz. Bu support dbl oynamaktan dolayı bir kaybınız.

2. Açıcı Sadece 3c Tutuşum Var Diyebilir; limite Olamaz
Ayrıca support dbl oynarken toplam puanınız hakkında bilgiye sahip olamayacağınız için karşılaşacağınız problemler, support dbl oynamanın getirdiği ikinci problemdir.

3. Pikte 4-4 Fitiniz Varken 4-3 Fite H Oynarsınız
Üçüncü problem, pikte 4-4 fitiniz varken, limitlerinizi bilemediğiniz için konuşamayarak, körde 4-3 fite oynayacağınız durumlardır.

4. 1NT Yerine Hep 4-3’e 2 Majör Oynarsınız
Dördüncü problem, açıcının rakip renkte stoperleri olmasına karşın, bunun cevapçı tarafından bilinmiyor olması ve partskor için kendisinin hemen bir karar vermesinin gerektiği durumdur.

5. Daha İyi 7 Kart, Hatta 8-9c Fit Yerine Hep 4-3’e Cevapçının Majörü Oynanır
Beşinci problem, açıcının renginde 5-2 veya 5-3 fit varken, 2 seviyesinde partskor oynanabilecek bütün ellerin, artık 4-3’e oynanıyor olmasıdır.
*
Şimdi bu problemler nasıl oluşuyor, birer örnek üzerinde incelerken, bir taraftan da support dbl’ın her bir konu içinde problemlerinin nasıl dallanıp budaklandığını görelim.
S : Kx
H : J72
D : AKQ5
C : KQ54

Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1D         Pas          1S            2H
?
*
S: AQ75
H: 83
D: J86
C: 9732


Eğer açıcının konturu support dbl ise, bu elle ne demesi gerekiyor? Support dbl oynayan bir çift olarak partskorda kalabilecek misiniz?
1.                       2.                        3.
S : K74             S : A76               S : 874
H : --                 H : --                   H : Q94
D : AKJ987      D : KQ9876        D : KJ6
C : AQ65          C : K865             C : AQ82

Yukarıdaki üç elle de açıcı, ortağının 1Pik cevabından sonra RHO uygun seviyede konuştuğunda, dbl diyerek 3c support gösterecektir. Çünkü, support dbl oynarken açıcının dbl dememesi, 3c tutuş olmadığını göstermek için kullanılır. Gördüğünüz gibi, bricin doğasına ve temel prensiplerine aykırı olarak, ikinci konuşmasında açıcı, ne elinin gücünü sınırlayabilmiştir, ne de dağılımını tarif edebilmiştir.

Bu ellerle support dbl ile başladığınızda ve diğer rakip de konuşmalara katıldığında, basit deklarasyon problemleri çekmeye başlarız. Cevapçının rengi 5c olsa ve support dbl faydalı olmuş olsa bile, cevapçı minimumken açıcının gücünü bilmediği için konuşamayacağı gibi, açıcıda cevapçının renginin kaç kart olduğunu bilmediği için konuşamayacağı, ellerle dolu olacak. Oysa natürel oynandığında, açıcı ikinci konuşmasında elinin gücünü tarif eden bir konuşma yapacağından, cevapçı sıra kendine geldiğinde elin kimin eli olduğunu ve hangi seviyeye yeterli puanları olduklarını bilecek ve gerekiyorsa uygun fit arayacaktır. Seviyenin belli olması önce; gerekiyorsa fitin bulunması sonraki iştir. Sistemler konusunda tecrübesiz oyuncular, bunu tam olarak değerlendiremedikleri için support dbl oynarlar. Halbuki, sürekli belirttiğim gibi, support dbl kuvvetli 1Trefl sistemi için yaratılmıştır.
S : AQ86
H : K72
D : 9
C : AKJ54

Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1C         Pas          1H           2D
?

S: K975
H:
 
J863
D:
 
862
C:
 
Q9

Support dbl attıktan sonra konuşmaya nasıl devam edeceğiniz, ciddi çalışmalar gerektirir. Cevapçının veya açıcının yeni renkleri acaba Trial Bid midir? Natürel oynarken açıcı 2Karo’ya dbl der ve demiş olur ki, “4cPik var kuvvetliyim.” Gördüğünüz gibi, cevapçının kendi rengini istediği gibi söyleyerek elini tarif etmesine fırsat vererek, 4cPik olduğunu da söylemiştir. Ayrıca açıcı, 17+ gücünü de göstererek, 12-22 olan açış limitini, 17-22 olarak sınırlamıştır. Support dbl oynamayan açıcı, bricin temel prensiplerine uygun davranmış ve hiç olmazsa temel ve basit bir konuda problem çıkarmamıştır.

S: AQ8
H: J72
D: Q92
C: KQ54
Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1C         Pas        1H             1S
Dbl        Pas        2H      

S: 752
H: A863
D: JT64
C: A9

Cevapçı mecburen 2H der ve oynar. Bunun gibi 1NT oynayacağınız, cevapçının minimum olduğu bütün elleri, 2M onamak zorunda kalırsınız.

S: J8
H: J72
D: K92
C: AQJ84

Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1C            Pas       1H         1S
Dbl           Pas       2H     

S: 7542
H: A863
D: J6
C: K92


Eğer biz bir partskor kontratı oynayacaksak onun 2C olmasını isterim.

S: Q8
H:
 
J72
D:
 
A4
C:
 
KQ9652

Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1C         Pas        1H          1S
Dbl        Pas        2H

S: 7542
H: A863
D: J6
C: A87

Neden 9c fitimiz yerine, 4-3’e oynuyoruz? Support dbl ile fitimizin sadece 7c olduğunu öğrendiğimiz anda, rakiplerle partskor mücadelesine giremeyiz.

Aşağıdaki el, oynadığım bir maçta, natürel bir sistemle Support x/xx oynayan rakiplerin konuşmasıdır. 4-4 koz fitlerini bulamadıkları için şilem deklare edemediler. Çünkü, körde tutuştuklarını zannederek, söyledikleri trefl konuşmasının 4c renk olduğundan emin olamadılar.Eğer natürel bir sistemle Support x/xx oynarsanız bunun gibi bir çok deklarasyon problemi ile uğraşmak ve her birini tek tek anlamlandırmak zorunda kalırsınız. Çünkü, kör renginde tutuşup tutuşmadığınızı, yeni renklerin Trial Bid mi yoksa natürel fit arayışı mı olup olmadığını anlayamazsınız.

S: 8
H: J72
D: AQ864
C: AJ52

Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1D         Pas         1H          1S
Dbl        Pas         2S           Pas

S: A42
H: AQ63
D: K5
C: KQ87

Support dbl’ın sebep olduğu problemlerden örnekler gördük ve artık mesele zihnimizde canlanmaya başladı. Şimdi konuyu toparlayalım ve sonuçlandıralım.

Bir kere daha vurguluyor ve hata yapmamanızı öneriyorum: Support dbl kuvvetli 1coynayanların oynayabileceği bir konvansiyondur. 12-22 limitli açılış yapan bir sistem oynarken support dbl oynuyorsanız, bu hatayı hemen düzeltmelisiniz.

Açıcı    Kuzey    Cevapçı   Güney
1D         Pas          1H            1S
Dbl        Pas           ?

S: 752
H: K863
D: 96
C: KJ95

Bu elle 2H diyerek 4-3’e oynamanız gerekmektedir. Cevapçıda minimum cevap elleri varken, bu sürekli 4-3’e partskor oynamanızı gerektirir. Bazen de cezalı yakalanabilirsiniz.

Gücün belli olmadığı konuşma, kompetitif konuşmaları güçleştirir. Bricin doğası gereği öncelikle toplam gücümüz çerçevesinde oynayacağımız seviyeyi bilmeli, o seviyeye uygun kontrat arayışında olunmalıdır. Oyuncular, ilk konuşmalarında geniş limitlerle konuşmuş olmanın verdiği rahatsızlıktan, ikinci konuşmalarında ellerinin gücünü limite ederek kurtulmak zorundadırlar. Sadece “3c tutuş var” demek için kullanılan Support dbl, ilk konuşmada belirttiği limiti 12-22 olan açıcının, ikinci konuşmasında elinin gücünü limite etmesine olanak vermez. Bu önemli bir hatadır.
“Ethem Urkaç” a  teşekkürler

1 yorum:

Gulsen dedi ki...

İnsanları aşağılayıp dışlayanlar iyi okusunlar