11 Kasım 2013 Pazartesi

Smolen

Fabrizio Paterlini ~ VELOMA
***
Kilisenin çatısına paratoner takıldığından bu yana din ile bilim kavgası sona ermiştir. Tesla
***
ZAN YANILTIR
Bir adam baltasını kaybetmişti.
Onu komşunun oğlunun çaldığını düşünüyordu.
Onun bütün hareketlerine dikkat ediyordu.
Yürüyüşü tıpkı bir balta hırsızının yürüyüşü gibiydi.
Konuşmasında bir balta hırsızının hali vardı.
Yüzü de bir balta hırsızına benziyordu...
Kısacası, balta hırsızına benzemeyen hiçbir hareketi yoktu.
*
Bir gün bu adam,  baltasını  bir hendekte buldu. 
Ertesi gün komşusunun çocuğuna baktı. 

Hareketleri hiç de bir balta hırsızına benzemiyordu.
Görünüşünde de bir balta hırsızı izi yoktu.
Lia Dse    "simgesiir"
***
AŞK, ERKEĞİN VE KADININ AŞKI
Aşk, erkeğin ve kadının aşkı,
eğer gittilerse onlar, nereye gittiler?
*
Dün, dün sordum gözlerime:
ne zaman göreceğiz birbirimizi tekrar?
*
Ve değiştirirsen görüntüyü
çıplak mıdır ellerin yoksa eldivenli mi?
*
Nasıl kokar göğün söylentisi
şakırken suyun mavisi?
Pablo Neruda (1904-1973, Şili) çeviren: İsmail Haydar Aksoy
“Sorular Kitabı”ndan
***
SMOLEN TRANSFERİ
Smolen Transferi’ni uzman Mike Smolen of Marina Del Ray, California bulmuştur. Stayman’dan sonra açıcının dörtlü majörü inkar eden 2 Karo’sundan sonra kullanılır. 
Stayman yapanda majörlerden biri dört diğeri beş parça veya daha uzun olduğunda kullanılır. Konvansiyonun fonksiyonu cevapçıda uzun majörler varken Sanzatu açanı deklaran yapmaktır.
*
Cevapçıda zon forsingi değerleri varken (Forsing Smolen),  
cevapçıda davet değerleri varken (Davet Smoleni) kullanılır.

Forsing Smolen anlaşması olduğunda, açıcının Stayman’a 2 Karo deklaresi üzerine cevapçı dört parça majöründe 3 seviyesine sıçrar. Cevapçının bu sıçraması, okunan majörde dört parça gösterir ve açıcı dört parça majörü inkar ettiğinden bu renk koz olmaz. Bununla birlikte, okunmayan majör cevapçıda en az beş parçadır.
Açıcıda cevapçının uzun majörü sadece iki parçaysa açıcı cevapçıdaki uzun majörün beş parça olduğunu varsayarak 3 Sanzatu der. Cevapçıda uzun majör tam beş parça olduğunda, açıcının iki parçayla desteklediğini bildiği için Pas geçer.
Cevapçının uzun majörü altı veya yedi parçaysa, dört seviyesinde uzun rengin bir altındaki renkle tekrar transfer yapar. Cevapçı transferini, uzun majörü Kör olduğunda 4 Karo ile, Pik olduğunda da 4 Kör ile yapar.

Forsing Smolen anlaşması olduğunda, açıcı Stayman’a 2 Karo rebidi yapmışsa ve cevapçıda zayıf değerler varsa beş parça majörünü iki seviyesinde okuyarak açıcıdan Pas geçmesini ister. Açıcıda davet değerleri varsa ya majörleri göstermeyip 2 Sanzatu der, ya da gücünün üzerinde deklare vererek kısa majörünü üç seviyesinde okur.
Davet Smoleni kullananlar Stayman’a 2 Karo cevabından sonra dört parça majörünü iki seviyesinde okur. Bu yine, cevapçıda okunmayan majörden en az beş parça uzunluk ve en az davet değeri gösterir.

Açıcıda cevapçının bilinen majörü iki parçayken minimum değerleri varsa 2 Sanzatu ile devam eder ancak açıcının maksimum değerleri varsa cevapçının davetini kabul ederek 3 Sanzatu’ya sıçrar. Açıcıda cevapçının majörü üç parçaysa, 5−3 fitle oynamak Sanzatu’ya göre daha avantajlı olduğundan bu renkten rebid yapar, ancak yine değerlerini de gösterir. Minimum değerlerle bu renkten minimum seviyede konuşurken, maksimum değerlerle zona sıçrar.

Açıcı minimum değer göstermişse, cevapçıda davet değerleri varken Pas geçer, daha iyi değerlerle zona sıçrar.

Açıcı majörde doubleton göstermişse, cevapçı daha uzun renkle transfer yapar.
Smolen’in her iki formunda da, açıcının Stayman cevabından sonra 2 Karo rebidi üzerine cevapçıda altı veya daha uzun majör varsa bu renge dört seviyesinde hemen transfer yapabilir. Açıcının 2 Karo’sundan sonra hemen dört seviyesinde transfer yapan cevapçı zon için yeterli değeri olduğunu ancak Şlem ile ilgilenmediğini gösterir.
Bu hızlı transfer Şlem ilgisini reddettiği için, cevapçı önce kısa majörünü gösterip ardından altılı majöre transfer yaparsa en azından ılımlı bir Şlem ilgisi olduğunu belirtir. Eli Şlem’e çok uygunsa, transfer yerine Cue-Bid yapar veya RCK Blackwood haline gelen 4 Sanzatu ile devam eder.

Davet Smoleni anlaşması olduğunda cevapçıda zayıf puan ve 5−4 majörler varken, Stayman’dan sonra majörlerini gösterme lüksünü kullanmaz ve uzun majörüne transfer edip Pas geçer.
Açıcının Stayman’a 2 Karo rebidinden sonra, Davet Smolen'inde, cevapçının üç seviyesinde majör okuması ayrı bir anlam taşır. Bu artırmada cevapçı 3 Kör’e sıçrarsa majörlerde 5−5 uzunluk ve davet değerleri gösterir. Açıcı Pas geçebilir, 3 Pik’e düzeltebilir veya daveti kabul edip majörlerden birinden zon ilan edebilir.
Açıcı aynı artırmada 3 Pik’e sıçrarsa, 5−5 majör ve zon forsingi değerleri gösterir. Açıcı dört seviyesinde majörlerden birini tercih ederek devam eder.

Hiç yorum yok: