25 Mart 2015 Çarşamba

Kompetisyonda Deklerasyon (Yarışsallık)

Geçmiş dertler için yakınmak, yeni dertler edinmektir.
Shakespeare
***
DEVE İLE GEYİK
Bir zamanlar devenin çok güzel boynuzları vardı. Eğilmiş su içerken onu gören bir geyik devenin güzelliğine hayran kaldı.

Geyik deveye yaklaştı. Ormanlar kralının düzenlediği şölene katılacağı, süslenmesi gerektiğini söyledi. Boynuzlarını ödünç vermesi için deveye yalvardı, istediğini elde edinceye kadar dil döktü.

Deve yumuşak yürekli bir hayvandı. Onun yalvarmalarına dayanamadı ve ona boynuzlarını verdi. Geyik boynuzları  öyle sevdi ki bir daha geri vermek istemedi.

At, geyikten deve ile aralarındaki boynuz alışverişini öğrendi. O da deveden kuyruğunu ve yelesini ödünç aldı. Geyik de at da ödünç aldıklarını geri vermediler.

Derler ki devenin yüzündeki o hüzünlü bakış hep o aldatmanın sonucu imiş.
Bir Uygur Masalı 
***
İSTEME BENDEN
İsteme benden biçimsiz ruhlarımızı
Çevreleyebilecek sözcükleri,
Ateşten harflerle yayınla onu, ve tozlu bir tarlada
Kayıp çiğdem misali bırak parıldamaya.
*
Ah, bak başkalarına ve kendisine dost şu adama
Güvenle yürüyor ve aldırmıyor nasıl da
Gölgesinin dökülen bir duvara
Köpeksi günün güneşi tarafından savrulmasına!
*
İsteme benden sana dünyalar açacak reçeteler:
Kuru dallar misali eğri büğrü heceler
Sahip olduğum tek şey. Şimdi sana söyleyebileceğimdir:
Olmadığımız, istemediğimizdir.
Eugenio Montale (1896 – 1981; İtalya) - Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
*****
KOMPETİSYONDA DEKLERASYON
Oyunu sizin taraf açınca, pikte, körde veya sanzatuda altın zonu bulmayı ümit edersiniz. Bulamazsanız, altın fitte veya sanzatuda, partskor oynamak istersiniz. Rakiplerin müdahalesi olmadan iyice karşılıklı bilgi alışverişinde bulunursunuz.
Oyunu bir rakip açarsa, altın zon bulma ümidiniz iyice azalır. Rakibinizin açışı en az 13 toplam puan ifade eder. Destede en fazla 40 puan vardır. Açanın puanı minimum bile olsa dışarıda 27 puan kalır. (Bu biraz yuvarlatmadır, zira puan sayarken dağılım puanlarını da hesaba katarlar) Siz ve ortağınızın zon yapması için kalan puanların çoğunun sizde olması gerekir. Bu imkansız değildir ancak kompetisyonda konuşurken esas amacın zon bulmak olmadığını kabul etmek gerekir.
Rakipler de sizi rahat bırakmayacaklardır. Şimdi kompetisyonda konuşma halinde olursunuz. Konuşma merdiveninin bazı seviyelerini rakiplerin deklarasyonlarından dolayı kullanamayacaksınız.
Bu konuşmaları nasıl etkiler? Rakip oyun açınca konuşmaya müdahale etmenin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
*
Kompetisyonda konuşmanın avantajları
Rakip oyun açtıktan sonra konuşmaya müdahalenin avantajları:
a.  Sizin tarafın partskor hatta zon yapmaya yetecek kuvveti olabilir. Elinizi anlatmaya hemen başlamalısınız.
b.  Kontratı yapacak kuvvetiniz olmasa bile rakiplerin konuşmalarına müdahale eder onların ideal kontratlarını bulmalarını zorlaştırırsınız.
c.  Kontratı rakipler oynayacak ise, konuşmanızdan verdiğiniz bilgi daha iyi defans yapmanıza yardımcı olur, ilk atağın da daha iyi olmasını sağlayabilir.
*
Kompetisyonda konuşmanın dezavantajları
Rakip oyun açtıktan sonra araya girmenin riskleri de vardır:
a.  Rakiplerin konuşmalarını zorlaştırmak için müdahale ederseniz ve oynayacak gücünüz yoksa yapamayacağınız bir kontrata gelebilirsiniz.
b.  Ortağınıza eliniz hakkında bilgi verirken rakiplere de bilgi veriyor olacaksınız ve bu, deklarana yardımcı olabilir.
Hiçbir şey mükemmel değildir. Bu bakımdan, kompetisyonda konuşmayı düşünürken avantaj ve dezavantajları dikkate almalısınız.
*
Sırf rakiplerin konuşmalarını zorlaştırmak için araya girmek iyi bir fikir gibi gelebilir. Bir oyuncu, rakiplerin bir kontratı oynamalarını engellemek için onların deklaresinden daha yukarı bir deklare verebilir. Ancak, devreye ilave faktörler girer: zonda olmak ve ceza konturu.

Zon durumu
Her elde siz ya zonda olursunuz veya zonda olmazsınız. Zonda olmak, zon veya şilem deklare ettiğiniz zaman alacağınız primleri etkiler veya battığınızda ödeyeceğiniz cezalara tesir eder. Zonda iken primler de cezalar da daha yüksektir.
*
Zon durumu değerlendirme sistemine göre kararlaştırılır. İkili turnuvada, zon durumu bordun üzerinde yazdığı şekilde önceden belirlenmiştir. Bazen iki taraf da zondadır; bazen iki taraf da zonda değildir; bazen de bir taraf zondadır diğer taraf değildir. İkili turnuvada, ellerin yarısında siz zonda olursunuz. Rober briçte, bir taraf zon yapıncaya kadar zonda değildir. Zon yapınca zona girer ve ondan sonra hep zonda olur. Ekte daha fazla detaylı bilgi vardır. Şimdilik bir elde sizin ya zonda veya zon dışı olduğunu bilmeniz yeterlidir.
*
Zon durumunun  değerlendirmeye etkisi:
a.  Zonda iken zon kontratını yaptığınızda aldığınız prim, zon dışındayken alacağınız primden daha fazladır. (eke bakın)
b.  Zon dışındayken batacağınız her löve için 50 puan ceza vardır, zonda iken batılan her löve için ceza 100 puan olur.
c.  Zonda iken şilem veya gran şilem primi daha fazladır.
Zondayken rakiplerin konuşmasına müdahale etmek, çok yükseğe çıkmak tehlikelidir.
*
Ceza konturu
Bir oyuncunun çok yukarılara çıkmasını önleyen başka bir şey daha vardır: ceza konturu. Rakipleriniz, yapamayacaklarını düşündüğünüz bir kontrata gelirlerse, sıra size geldiğinde “kontur” dersiniz. Kontrata kontur atılırsa ve batarsa ceza artar. Ancak, deklaran kontratı yaptığı takdirde ilave bir prim alır.
*
Ceza konturu atma konusunda birkaç ipucu:
a.  Rakiplerinizin kontratına kontur atarsınız. Ortağınızın deklare ettiği kontratı yapamayacağını düşünüyorsanız, bunu kendinize saklayın.
b.  Yalnız konuşma sırası size geldiğinde kontur atabilirsiniz.
c. Kontur konuşmaları bitirmez: diğer oyuncuların hala konuşma hakkı vardır. Konturdan sonra üç pas geçilirse kontrata kontur atılmış olur. Başka bir deklare verilirse kontur kalkar ve konuşmalar devam eder.
*
Ceza konturu ve zon durumunun cezanın büyüklüğüne etkisi:
a.  Zondışı iken kontur atılmış bir kontratta batmak, ilk löve için 100 puan, ikinci ve üçüncü löveler için 200 puan, daha sonraki löveler için de 300 puandır.
b.  Zonda iken, konturlu bir kontratta batmak, ilk löve için 200 puan ve daha sonraki löveler için de 300 puandır.
*
Herkes konuşmaya başlayınca (özellikle rakiplerin konuşmalarını zorlaştırmak için araya girdiğinizde) zon durumuna dikkat etmeniz ve rakiplerin size kontur atabileceğini düşünmeniz gerekir.
Deklarenize ceza konturu atılabileceği ihtimali, konuşmalara biraz daha heyecan katar ve konuşmanıza etki edebilir. 
"zafer ulusakarya" ya teşekkürler.

1 yorum:

gülsen VAROL dedi ki...

Şiirin son iki cümlesi, sanki benim özümü tanıtıyor gibi hissettim.