1 Ekim 2015 Perşembe

Briçte Bazı Değerler

İnsanların seni en çok sevdiği zaman,
onların işine en çok yaradığın zamandır.
Charles Bukowski
***
SANAT
Sanat görmeyi, algılamayı, kavramayı, düşünmeyi, eleştirmeyi, yorumlamayı, değerlendirmeyi öğretir insana. Bu değerler hiyerarşisi içinde insan yalnız kendi kişiliğini değil, içinde yaşadığı toplumun da düzeyini geliştirirken, bütün bunların bir yaşam biçimine dönüştüreceğini bilir.
Bertolt Brecht
***
MÜCEVHER
Eski bir söylence der ki:
Şiirin biri
Sultanın elmaslarıyla süslemiş kendisini.
Günler geçmiş ve bir gün
Sultan ölmüş.
Padişahın emriyle
Sultan, elmasları ve şiir
aynı mezara gömülmüş.
Şêrko Bêkes (d. 1940, Süleymaniye / Irak)  Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
***
ELİM SENDE
bırak yayılsın avucuna parmak izim
yolları anlatma bana dar günde
mühim olan
gülüşüp ayrılığa karşı
zaman ve mekan ayırt etmeden hiç
oynayabilmemizdir elim sende
Ergür Altan

***
OYUNCAK BEBEK
Hikayeye göre Franz Kafka rutin yürüyüşlerini yaptığı parkta küçük bir kıza rastlamış. Kız ağlıyormuş. Oyuncak bebeğini kaybetmiş ve bu onu oldukça üzmüş.
Kafka bebeği onun yerine aramayı önermiş ve ertesi gün aynı noktada buluşmak üzere sözleşmişler. Bebeği bulamaması üzerine Kafka küçük kıza bebeğin ağzından bir mektup yazmış ve buluştuklarında kendisine okumuş:
“Lütfen benim için kederlenme, dünyayı görmek için uzun bir yolculuğa çıktım. Sana başımdan geçenleri anlatacağım.”

Bu birçok mektubun ilkiymiş. Kafka küçük kızla her buluştuğunda sevgili oyuncak bebeğin hayali maceralarını özenle yazdığı mektuplardan ona okurmuş. Küçük kız da bu şekilde avunurmuş.

Derken gün gelmiş, görüşmelerin artık sonu gelmiş. Kafka son görüşmede küçük kıza bir oyuncak bebek getirmiş. Küçük kız, aslından oldukça farklı olan oyuncak bebeğe şaşkınlıkla bakakalmış. Bebeğe iliştirilmiş bir not küçük kızın şaşkınlığını gidermiş: “yolculuğum beni çok değiştirdi…”

Uzun yıllar sonra, artık bir yetişkin olmuş olan küçük kızımız, gözü gibi baktığı bebeğinin, gözünden kaçırdığı bir çatlağının içine sıkıştırılmış bir mektup bulur. Kısaca şöyle yazmaktadır: “Sevdiğin her şeyi er ya da geç kaybedeceksin, ama sonunda sevgi başka bir surette geri dönecek.”
Felsefe Kulübü
May Benatar, Kafka & the Doll: The Pervasiveness of Loss
*****

BRİÇTE BAZI DEĞERLER
İyi bir briççi olan Yılmaz Dağdeviren ile zaman zaman değişik konularda  yorumlar yapar konuşuruz,  kendisini sever ve saygı duyarım. Geçenlerde yaşam ile ilgili bir slide gösterisi yollamıştı. Buradaki değerler brice de çok yansıyor sizlerle paylaşmak istedim.

Yaşamda ve  briçte geri alınamayacak unsurlar: zaman – sözler – fırsatlar.
Zaman zaten akıp giden bir şey, vereceğiniz deklareler veya söyledikleriniz hiçbir zaman geri alınamaz, kalıcıdır. Kaçıracağınız fırsatlar da öyle. Kimi zaman kontr kimi zaman zonu veya şilemi söyleyememek, kimi zaman da yaşamınızda girmeye cesaret edemediğiniz bir kapı.

Yaşamda ve  briçte vazgeçilmeyecekler: soğukkanlılık – dürüstlük – umut
Soğukkanlı ve de dürüstlük son derece önemlidir. Umutlar ise başarının yoludur.

Yaşamı ve brici kötüleştirenler: kendini beğenmişlik – küstahlık – öfke
Gerek briçte partnerliğin, gerekse de özel hayatınızda bir türlü keyifli ve sağlıklı yaşayamamanın temel nedenleri bunlar değil mi? Bencillik ve egoizm kötü alanlardır.

Yaşamda ve briçte yapılmalı seçimler: hayalleriniz – başarınız – kaderiniz
Kişilerin pek çok hayali vardır. Bunların içinde ulaşılabilecekleri seçebilmek bunlara ulaşmanın yollarını bulmak, başarıyı tarif edip bu tarife uygun yolları kullanmak sizin hem yaşamdaki hem de briçteki kaderinizi oluşturur.

Yaşamda ve briçte değerler: saygı – sevgi – gerçek dostlar.
Hem kendine, hem yakın çevrene hem de rakiplerine saygı ve sevgi yaşamın temel ilkeleridir. Bunların yanı sıra edinilecek gerçek dostlar briç hayatımıza da aynen yaşamımızda olduğu gibi renk katar bizleri mutlu kılar.
24 Ocak 2010  Faik Falay, Cumhuriyet

2 yorum:

gülsen VAROL dedi ki...

Nereden ve nasıl buluyorsun bu insanı çok etkileyen kısacık ama oku oku bitmeyen masalımsı yazıları sevgili Alizafer?.. Evet, sevgi başka surette geri geliyor bazen..

Gulsen dedi ki...

daha sık yazmalısınız