1 Ekim 2018 Pazartesi

Nasıl Oynamalı?

Vampire Waltz
https://www.youtube.com/watch?v=Xk9walOQI44
***
Demagog,
doğru olmadığını bildiği doktrinleri,
beyinsiz olduklarını bildiği insanlara anlatan kişidir.
(Henry Mencken) bisgen’e teşekkürler
***
KISKANÇLIK
Kıskançlık birçok insanın yaşamını etkileyen rahatsız edici duygulardan birisidir. Kıskançlık, yitirilmek istenmeyen bir kişinin ya da bir ilişkinin yitirileceği ya da tehdit altında olduğu sanısıyla yaşanan karmaşık bir ruhsal yaşantıdır. Kıskançlıkla birlikte çoğu zaman öfke, değersizlik, mutsuzluk, yalnızlık ve çaresizlik gibi duygular da yaşanır. Bu duygulara değersizlik ve özgüvensizlik ile ilgili düşünceler eşlik eder.
Kıskançlık hem sahip olduğunu yitirebileceği (başkalarına kaptıracağı), hem de başkalarının sahip olduğuna kendisinin de sahip olması gerektiği düşünüldüğünde hissedilebilen bir duygudur. Bazen günlük yaşamın bir cilvesi olarak gelip geçici biçimde, bazen de yaşamı alt üst edecek biçimde; bazen yersiz yere ortada hiçbir neden yokken bazen de gerçek bir tehdit ya da yitim söz konusu olduğunda yaşanır. Kıskançlık yaşayan  kişiler kıskançlıkların yersiz olup olmadığı araştırmalı ve kendi kendilerine sorgulamalıdırlar. Kıskançlık çoğu zaman kıskanan kişinin iç dünyasından kaynaklanan nedenlerle abartılı ve çarpıtılmış algılardan ve yorumlamalardan kaynaklanmaktadır.    
*
Kıskanmak kuşkusuz insanoğlunun doğasında olan bir duygudur. Fakat günlük yaşamda kıskançlık yaşayan kişilerin pek çoğunun yaşadıkları bu duygu ile baş edemedikleri; kıskandıkları kişi ile ilişkilerinin bozulduğu ve ilişkilerinin eski güzelliğini yitirdiği görülür. Başka bir deyişle tam da korkulan gerçekleşir.
Kıskançlık yaşayan kişilerin özellikle başarmak zorunda oldukları konulardan ilki ilişkiyi korumak ve sürdürmektir. Bu noktada yapıcı yaklaşım zorlayıcı olmayan ve kendi haklarından tümüyle özveride bulunmadan daha fazla yaşantıyı paylaşmaya çalışmaktır. Fakat kıskançlık yaşayan birçok kişi ilişkiyi korumak ve geliştirmek için yapıcı çaba harcamak yerine gizli gizli öç alarak, küserek, ilişkiyi keserek ya da tehdit ederek, zor kullanarak ve kaba kuvvete başvurarak amacına ulaşmaya çalışmaktadırlar.
*
Kıskançlık yaşayan kişilerin özellikle başarmak zorunda oldukları konulardan ikincisi özgüvenlerini ve özsaygılarını korumaktır. Kıskançlık yaşayan kişiler yaşandığını düşündükleri rekabette yarışı kaybedeceklerini düşünerek kendilerini değersiz, önemsenmeyen, sayılmayan ve sevilmeyen bir insan gibi hissederler.
Kimlerin daha kıskanç olduğu eskiden beri ilgi çeken bir konudur. Genel olarak bakıldığında kendisini yetersiz ve değersiz gören ya da değerlilik duyguları dış etkilerden çok kolay etkilenen kişilerin daha kıskanç oldukları görülmektedir.
Kadın ve erkeklerin yaşadıkları kıskançlık duyguları ile baş etme yöntemleri büyük farklılık bulunmaktadır. Kadınlar görece daha yapıcı bir yaklaşım göstermekle birlikte genel olarak kendi hak ve isteklerinden vazgeçen ve alttan alan bir yaklaşım göstermektedirler. Erkekler ise genellikle tehdit ederek ya da kaba kuvvet kullanarak sonuç elde etmeye çalışmaktadırlar.
Prof. Dr. Erol Özmen Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi
***
BEŞİNCİ OLMAK
Kapı açılıyor
Biri dışarı
Biri içeri
Dördüncü olmak

Kapı açılıyor
Biri dışarı
Biri içeri
Üçüncü olmak

Kapı açılıyor
Biri dışarı
Biri içeri
İkinci olmak

Kapı açılıyor
Biri dışarı
Biri içeri
Sıradaki olmak

Kapı açılıyor
Biri dışarı
Kendi içeri
Selam doktor bey
Ernst Jandl   (aymavisi)
***
Nasıl Oynamalı?

KALAS ÜZERİNDE YÜRÜMEYİN!
David Poriss

(Genel Öneri)
Yerdeki 2 metre boyunda, 30 cm genişliğindeki kalas üzerinde korkusuzca yürüyebilirsiniz. Ama aynı kalas, 10 katlı iki bina arasına konduğunda aynı rahatlıkla yürüyemezsiniz. Kendisine ceza konturu çekildiğinde bir çok briç oyuncusunun başına gelen durum böyledir. Büyük ceza yeme korkusu paniği teşvik eder ve normal zamanda rahatça yapabileceği kontratı, heyecanına yenilip kaybeder.
Bu duruma örnek olabilecek bir ele bakalım;

Herkes Zonda
____________Kuzey:
____________ 3
____________♥ 8752
____________ AD8653
____________ 95
Batı:                                                     Doğu:
 AV8                                                    R765
 V94                                                    DT3
 4                                                         VT97
 VT8432                                             76
____________Güney:
____________ DT942
____________ AR6
____________ R2
____________ ARD

Kontrat: Güneyden 3NT Konturlu
Atak: ♣V
Önce Doğu Batı ellerine bakmadan oyunu planlayın. Masada heyecana kapılan bir çok oyuncu önce Karo Ruayı çekip Karonun 3-2 dağılmış olmasını umut eder. Halbuki sakin bir ortamda el incelendiğinde, Karodan önce, kontrolü kaybetmeden bir tur Kör oynayıp boşlamanın daha emniyetli bir yol olduğu görülür. Böylece Karo planı tutmazsa Körden el alma şansı denenecektir. Ancak, masada yüksek gerilimli deklaranın kafasında iki korku vardır. İnsiyatifi rakiplere kaptırmak ve rakiplerin Pike girmesi. Ancak sakin bir oyuncu, DT9xx elinde iken defansın bu renkten 3 elden fazlasını alamayacağını bilmesi gerekirdi.

Şimdi Doğu ve Batıda oturan usta şampiyonlar, Eddie Kantar ve Alan Sontag’a karşı oynadığınızı varsayalım;
D-B Zonda
____________Kuzey:
____________ 985
____________♥ V74
____________ AVT3
____________ V82
Batı:                                                     Doğu:
 ARD                                                    7632
 T862                                                   5
 ?54                                                      ?87
 AR9                                                    DT764
____________Güney:
____________ VT4
____________ ARD93
____________ R62
____________ 53
Batı     Kuzey       Doğu      Güney
1NT       Pas            Pas          2♥
Kontr   H.Pas

Ya kontratı yapacaksınız ya da alay konusu olacaksınız!
Batıda oturan Eddie 3 tur Pik oynar ve elleri alır. Ardında önce Trefl onörlerini alıp üçüncü tur Trefl oynar. Elden çakarak eli alırsınız. Artık defansa el kaptırmamanız gerekiyor. Dışarıdaki kozları 4 turda toplarsınız. Avucunuzun içi terlemiştir. Şimdi Karo Damının yerini bulmanız gerekiyor. Empası Batıya mı Doğuya mı yapacaksınız? Eğer heyecanla kafanız karışmadı ise, cevabı çok kolaydır. Eddienin elinde şu ana kadar 16 OP gözüktü. Oyunu 1NT açmıştı (15-17 OP). Öyle ise Dam Doğuda olmalı.

Size tavsiyem, kontrat seviyesi veya rakiplerin şöhreti sizin düşünce sürecinizi etkilemesine müsaade etmeyin. Kalasın üzerindeki halinizi hayal etmek yerine, kalas üzerinde mantıklı bir şekilde yürüyün.
Kaynak
Halim Hanyaloğlu’na teşekkürler

Hiç yorum yok: