1 Ocak 2013 Salı

Briçte Yarışma Nedir?

 Briçte Kaptanlık Nedir?
Deklarasyon mantığını çözebilmek için bilmek zorunda olduğunuz bu kavram, bir takımın toplam gücünün hangi kontrat çeşidini oynamak için yeterli olduğuna karar verilebilmesine yarar.

Bu kararı veren oyuncuya kaptan denir. Kaptan olabilmek için ortağınızın puansal gücünü çok net yani dar bir aralık içinde biliyor olmak gerekir. Deklarasyon sırasında oyunculardan bir tanesi bu gücü ortağına anlatmayı başarabilirse, ortağı kaptan olur ve takımın gücünü, kendi puanı ile ortağın puanını toplayarak, net bir şekilde bilebilir.
Kaptanın hangi oyuncu olduğu belli olana kadar her oyuncu ortağına elini, sistem kuralları dâhilinde anlatmaya çalışır. Kaptan belli olduktan sonra kaptan olan oyuncunun elini tarife devam etme mecburiyeti kalkar. Kaptanın artık kontratı ilan etme (deklare ederek veya pas geçerek) şansı vardır. Kaptan bunu yapamıyorsa, ya ortağının verdiği bilginin detayını ister (verdiği dar puan aralığının detayı) ya da içendi elini tarife devam ederek doğru kontratı bulmak adına araştırmaya devam eder. Kaptan yapabilecekleri arasından doğru olanı genel prensiplere bakarak seçer.
“erdinç erbil”
***
DOĞAÇLAMA
Rüzgâr:
Niçin çalarsın
bu uzun güzel adagio’yu,
bu kadim parçayı,
*
bu gece?
Bitmez mi hiç?
Ya da başlangıç mı bu,
aradığın bir prelüd mü?
*
Mırıldadığın bir öykü mü?
Dün, dün …
Daha fazla yok mu bize?
*
Rüzgâr:
Çalmayı sürdür.
Ne umut var
ne de isyan
sende.
Alfred Kreymborg (1883-1966, ABD) - Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
***
BRİÇTE YARIŞMA NEDİR?
Briçte Yarışma, oyunu rakipler açtığında başlayan ve Briç Sporunun ruhuna uygun olarak,  yapılması gereken, artırmayı ve oyunu oynamaya yönelik eylemler dizisidir.

Yarışma, insanın yaratıcılığına dayanan ve briç ortaklığı içerisinde getirileri ve götürüleri tartışılarak uygulanmasına karar verilen tekniklerle özel anlaşmaların,
maç sırasında uygulanabilmesi becerisinden oluşur.

Yarışma yönüyle briç, savaş gibidir ve briç masasında da oyuncular savaşı yöneten komutanların tutum ve davranışları içerisinde olmalıdırlar. Savaşın, bilinen genel prensipleri olmakla birlikte, her ordunun kendine özgü stratejileri ve taktikleri olması beklenir.  Bu yönüyle briçte yarışma, tam anlamıyla bir ekip işidir.  Her ekibin kendine özgü yarışma teknikleri ve taktikleri olmalıdır. Ekipler, farklı sistemler uygulayan rakiplere, farklı taktiklerle yarışmaya ve  kazanmaya hazırlıklı olmalıdırlar.

Briç ahlâkı konusunun göz ardı edilemeyeceğini, bilinen ve uygulaması yerleşmiş yasaların, standartların, bazı yararlı değişikliklere tabi tutulsalar da, tamamen ortadan kaldırılamayacağını  belirtmek gereklidir. Yarışma esnasında rakiplerin hatalarından yararlanmak, onların dikkatsizliklerini teknik yönden bir avantaj haline getirmek yasaldır ve gereklidir. Ancak iyi bir briç ekibi, kendi yarışma stratejilerini rakiplerin hataları üzerine kurmamalı, rakipleri aldatarak briç oynamak düşüncesinden arınmış olmalıdır.

Yarışma, her iki taraf için de oyun açıldığı anda başlar. 1930‟lu yıllarda oynanan eski briçte, rakipler oyunu açtıktan sonra yapılabilecek çok az şey olduğuna inanılırdı ve yarışma amacıyla konuşabilmek için, elde en az oyunu açacak puana sahip olunması gerektiği tezi hakimdi. Bu düşüncenin devamı olarak; eski briç günlerinde kontrlar, sadece ceza amacıyla kullanılırdı ve yarışmaktan çok rakibi batırarak para kazanmak

Günümüzde modern briçte ise, dinç ve enerjik bir şekilde yarışmak, ihaleye en uygun anda olabildiğince emniyetli, hatta çoğu hallerde, emniyeti biraz göz ardı ederek katılmak önerilmektedir.

Briçte Yarışma, bir iş adamının bir ihaleye teklif vermesine benzer. İş adamı uğraştığı iş dalında para kazanmak istiyorsa önündeki ihale konusu iş hakkında bilgi toplamak, ekibiyle işe yönelik bir strateji belirlemek ve öncelikle ihale şartnamesine uygun bir teklif dosyası hazırlamak ve ihaleye katılmak zorundadır. İhaleye teklif vermeyip, başkalarının yaptığını uzaktan seyretmek nasıl para kazandırmazsa, briçte yarışmamak da, işi baştan kaybetmek demektir. İhale kazanılarak iş üstlenildiğinde, işin uygulama safhasında rakiplerden daha üstün bir çalışma performansı göstererek, işi gerektiği şekilde tamamlamak da kazanç için vaz geçilmez şarttır. Briç sporcusu, hırsız müteahhit durumuna düşerek  yarışmaz, batmak için ciddiyetten uzak oyun oynamaz.

Briç oyuncularının önemli bir çoğunluğu,  kendilerini oyunun batabileceği korkusuna aşırı şekilde kaptırmış durumdadır. “Oyun batarsa ‟ korkusu, bu gibi oyuncuların ruhuna öylesine işlemiştir ki, belki de ortağının muhtemel serzenişlerini duymamak,
seyircilere mahcup olmamak için, yapabilecekleri normal ihalelere dahi katılmazlar.
Ürkeklik spor ruhuna da aykırıdır. Briçte ürkeklik kazandırmaz ama bilinçsiz atıganlık kesinlikle kaybettirir. Asıl olan, her iki tarafında derin uçurumlar olan yarışma parkurunda, akılcı adımlarla ilerleme becerisine sahip olarak başarıya ulaşmaktır.
Oyunu açmış bulunan taraf da, rakipleri yarışmayı başlatarak tacizlerde bulunmaya başladıklarında, klâsik anlamdaki sistem uygulamalarından ve düşüncelerinden ayrılarak, yarışma mantığıyla hareket etmeye başlamalıdır.
Yarışmanın Amaçları Nedir?
Yarışma, savunmanın bir anlamda başlangıcıdır. Yarışma süresince elde edilen bilgiler, ihaleyi rakipler kazandığında uygulanacak savunma stratejisinin temelini oluşturur. Yarışma sürecinde rakipler taciz edilirken, kendi elimizle ilgili bilgilerin ortağa iletilmesi, güçlü bir savunma plânlaması yapılabilmesine imkân sağlayacaktır.
Briçte yarışmanın 7 amacı  öncelik sırasıyla aşağıda gösterilmektedir.
1. Rakipleri taciz etmek. Rakiplerin konuşma düzenini ve uygulayacakları anlaşmaları bozmak,
2. İhaleyi rakiplerin kazanması durumunda, iyi bir savunmanın başlangıcı olarak, ortağı açılacağı ilk kart hakkında yönlendirmek (Lead Direct).
3. Rakiplerin konuşma yerlerini daraltarak anlaşmalarını güçleştirmek.
4. Rakiplerin hırslarına kapılarak aşırı yükselmelerini sağlamak, böylece onları batırma ihtimalini güçlendirmek.
5. Kısmî skor (Part Score) elde etmek.
6. Oyun (Zon) bulmak.
7. Son olarak, şilem ihtimalini araştırmak.

Burada “Zon‟  ya da “Şilem bulmak‟ amaçların sıralanmasında, kısmî skor oyununu takiben en son sıralarda yer almışlardır. Buradaki sıralamayla verilmek istenen mesaj, oyunu rakipler açtığında yarışan ekibin Zon ya da şilem bulamayacağı anlamında olmayıp, yarışma sürecinde esas önceliğin, “rakipleri taciz etmek”olduğunun vurgulanmasıdır. Uygun güç ve dağılımdaki ellerle, tabii ki, zon ve şilem mümkündür. “emin yaykın- sorularda bric, kısaltılmıştır”
görsel: flickr

5 yorum:

aysema dedi ki...

Sevgili Ali Zafer Sapçı,
Biriçle ilgili yazdıklarınızı kitaplaştırmayı düşünmüyor musunuz? Eminim pek çok kişi için önemli kaynak olabilecek nitelikte bir emek ürünü.Sadece buralarda kalamayacak kadar değerli.
Mutlu yıllar...

Esin Bozdemir dedi ki...

Tekrar tekrar okuduğum, bu güzel "DOĞAÇLAMA" için çok teşekkür ederim Ali Bey...

gülsen VAROL dedi ki...

adagio beni de en etkileyen müziklerin içindedir.. ağır ağır yükselen bir isyanı hatırlatır ..
İsyan etmeyeceğiniz kadar güzel günlerle dolu olsun yeni yılınız sevgili Alizafer..

Vladimir dedi ki...

Bir keresinde partnerim ve ben çok iyi eller yakalamıştık. 4 seviyesinde as sorgulayana kadar herşey yolundaydı. Asların hepsinin elimizde olduğu ortaya çıkınca kıyasıya bir rekabet başladı benim 7 pikime karşılık ortağım yedi sanzatu oynadı. ve bir elle kaybettik, onun dışında yedi pik ve yedi trefl oyananabilirdi ama olmadı. Kaptansız gemi böyle bir şey sanırım.


Yeni yılını zkutlu olsun, iyi senler dilerim.

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Yaşam gibi briç oyunu... işte strateji, işte usta tavsiyeleri... teşekkürler!