3 Temmuz 2013 Çarşamba

2NT Açışının Gelişimleri

Vivaldi: Concerto for Two Violins in a, RV 522
*****
Hak etmeyen birine değerli bir şey verirsen, 
onu mutlaka kaybeder. 
Charles Bukowski
*****
FİYAT ve DEĞER
Avrupa'nın ünlü sanat merkezilerinden birinde, çocuğun biri, vitrinde çok hoş bir tablo görür. Tablonun bedeli oldukça yüksektir.
Çocuk bu tabloyu bir sonraki sene abisinin doğum gününe almayı ister ve bir iş bulup kıt kanaat geçinerek biriktirdiği tüm para ile mağazaya gider.

Şanslıdır, tablo hala satılmamıştır. İçeri girer, tabloyu bir süre yakından izledikten sonra resmi yapan sanatçıyı bulur ve;
"Abimin doğum günü için bu resmi satın almak istiyorum,
tüm param da bu kadar" der.
Ressam bir süre düşündükten sonra resmi paketler ve çocuğa satar. Çocuk paketini alır ve teşekkür ederek çıkar.


Mağazada adamın arkadaşları da vardır ve şaşkın şaşkın sorarlar:
"Sen ne yaptın, o resmin değeri milyonlar ederdi.
Neden bu kadar düşük bir rakama sattın?"
Ressam cevap verir:
"Evet, ben bu resme milyonlarını verecek bir sürü insan bulabilirdim,
ancak tüm servetini bu resme verecek kaç kişi bulabilirim?"
-
Günümüzde insanlar her şeyin fiyatını biliyor,
fakat hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar.
Oscar WILDE
******
YALNIZCA BİR KEZ
yaklaşık olarak ekvatorda
yaklaşık olarak ekinoksta
kesin olarak gece yarısı
bir gemiden görünür
dolun-

ay

gökyüzünün tam ortasında.
Gary Snyder, çeviri: Oğuz Yaşar A.
*****
2NT AÇIŞININ BÜTÜN GELİŞİMLERİ

Puppet Stayman
2NT açışının 5’li majör içerebiliyor olması birçok oyuncuda 5-3 majör fitini kaçırma korkusu yaratır. Bu olasılığı kaybetmemek adına “Puppet Stayman” konvansiyonu bulunmuştur. Normal Stayman’da 4’lü majör soran cevapçı Puppet ile 5’li majör sorar. Böylece cevapçı 3’lü majörü olsa bile bu konvansiyonu kullanabilir. Açan 5’li majörünü bir kerede söyleyince 5-3 veya 5-4 majör fiti bir seferde anlaşılır. Şimdi problem 4-4 majör fitini bulmaktır.

2NT     3♣
3        5’li majör yok, 4’lü olabilir yoksa 3’lü ♠ var
3/♠    söylenen majör 5’li
3NT     5’li ve 4’lü majör yok, 3’lü ♠ yok

Puppet Staymana verilen bu cevaplarda 3’lü Pik bilgisi verilmesinin açıklaması cevapçının 5-4 majör geldiğinde davranışının ne olması gerektiğini bilince otomatik olarak ortaya çıkar. Cevapçı 5-4 majöre sahip olduğunda Stayman yapıyordu. Staymana 4’lü majör cevabı verdiğinizde problemin büyük kısmı sona eriyordu fakat Puppet kullandığınızda hiçbir problem bitmiyor. Bu yüzden cevapçı 5Kör-4 Pik ile Puppet değil, Transfer konvansiyonu kullanmalı. Açan Transferi alınca diğer majörü 3 seviyesinde söyleyebildiği için 3NT kontratı geçilmiyor. Cevapçıda 5Pik-4Kör varsa bu çözüm işe yaramıyor. Çünkü transfe transfer yapıp diğer majör söylenmeli ve 5Pik-4Kör ile Stayman yapılmalı. İşte bu yüzden Puppet cevaplarında 3’lü Pik bilgisi bir seferde verilmek zorunda.
            
Puppet’a verilen cevaplardan sonra 4-4 majör fiti olduğu ne yazık ki hala belli olmuyor. Bundan sonra cevapçı varsa kendi elindeki 4’lü majörü anlatmak zorunda kalıyor. Burada iki yaklaşım var. Birincisi cevapçının 4’lü majörünü natürel bir şekilde söylemesi , (Düz Puppet) ki bu yaklaşımda olası bir 4-4 fit durumunda deklaran cevapçı oluyor, ikincisi ise cevapçının 4’lü olmayan majörünü söylemesi (Ters Puppet). Böylece Ters Puppet oynarken deklaran açan olabiliyor fakat Ters Puppet’da cevapçıya 4-4 majör geldiğinde başka bir problem ortaya çıkıyor.

2NT     3♣
3        3                   4’lü , 4’lü ♠ olabilir (Düz Puppet)
            3♠                   4’lü ♠
            3NT                 bende 4’lü majör yok

2NT     3♣
3        3                   4’lü ♠ veya 4’lü yok (Ters Puppet)
            3♠                    4’lü 
            3NT                 4-4 majör

Gördüğünüz gibi Ters Puppet’da cevapçı 3Kör deyince Kör rengi olmadığı kesin. Açanın 4’lü Piki varsa 3Pik deklare ediyor. Cevapçıda 4’lü Pik varsa fit bulunmuş oluyor ama cevapçıda 4’lü majör yoksa 3NT diyerek Pik fiti olmadığını anlatabiliyor.

Cevapçıya 5-5 majör geldiğinde gücüne göre hareket etmelidir. Part-score’da durmak isteyen  bir el ile cevapçı majörlerden birine Transfer edip Pas geçer. Cevapçı zon gücü ile önce Pike Transfer edip Kör deklare eder.

2NT     3
3♠        4

Cevapçıda şilem daveti yapacak el varsa önce Köre Transfer edip sonra Pik der. Bu deklare 5 Kör ve 4 pik gösterir. Açan bu sırada majörlerden bir tanesine fit verirse problem biter ve şlem konuşmaları başlar. Fakat açan 3NT deyip fit yok derse Pik fiti kesindir ve cevapçı 3NT’ye 4 Pik deklare eder. Şimdi açan cevapçıdaki 5-5 majörü ve yaklaşımı sebebi ile şlem daveti gücünü çözer.

2NT     3
3       3♠
3NT     4♠
Cevapçıda kesin şilem gücü varken yine önce 5 Kör ve 4 Pik anlatır. Fit gelirse şleme gider. Açan 3NT derse cevapçı 4 minör ile 5-5 majörünü ve şlem davetinden daha güçlü eli olduğunu anlatır.

2NT     3
3       3♠
3NT     4♣/
**
2NT-3♠

Minörlerle ilgili olan bu konvansiyonda açan bu deklareye 3NT demek zorundadır. Cevapçı daha sonra el tipini anlatmaya devam eder.

2NT     3♠
3NT     4♣/♦                tek renkli ♣/♦
            4♥                   5♣-4♦
            4♠                   5♦-4♣
            4NT                5-5 ♣/♦

Tabii ki bu deklareleri vermek için şlem ilgisi taşımak gerekir. Cevapçı tek renkli minör gösterdikten sonra açan şlem ile ilgilenirse yeni renk söyleyerek kontrol gösterir, ilgilenmezse 4NT diyerek fikrini belirtir. Cevapçı 5-4 minör gösterirse 4NT oynama isteği, 5 minör ise o minöre 4’lü tutuş ve şlem ilgisi gösterir. Artık cevapçı kaptandır, ister pas geçer ister şlem deklare eder isterse bir üst deklare ile RKCB yapar. Cevapçı 5-5 minör gösterirse açan minörlerden birini seçmek durumundadır, pas geçemez. Yine cevapçı isterse bir üst deklare ile RKCB yapabilir.
**
South-African Texas

1NT gelişimlerinde gördüğümüz bu transfer şekli burada da tek renkli majör elleri için devam eder. Güç belirsizdir.
 "erdinç erbil" e teşekkürler
*****
SOUTH AFRICAN TEXAS TRANSFER  (SATT)

Texas transfer benzeri bir konvansiyondur ve texas transfere alternatiftir.
Texas transferde olduğu gibi ortak 1NT açtıktan sonra, 6’lı majörümüzün 4 seviyesinde transfer edilmesidir. Ancak bu uygulamada,
4Trefl : Kör’e transfer,
4Karo : Pik’e transferdir.
Texas transferde, cevapçının dekleran olma şansı yoktur. Hâlbuki ilk atağın cevapçıya doğru gelmesinin çok avantajlı olduğu eller olabilir. Buna çare olarak icat edilmiş olanbu konvansiyonda cevapçı, kontratı kendisi oynamak istediğinde doğrudan 4Kör ya da 4Pik deklare eder ve sanzatu açan da buna pas geçer. Kontratı 1NT açanın oynamasını istiyorsa 4Trefl ile Kör’e transfer yapar, 4Karo ile de Pik‘e transfer yapar. Açıcının transferi almasından sonra ister pas geçer, isterse de 4NT ile keykart sorabilir.

Sonuç olarak:
A. 4 Majör oynamayı düşünüyorsak ve açıcının dekleran olmasını istiyorsak South African Texas Transfer (SATT) yapıp pas diyoruz.
B. 4 Majör oynamayı düşünüyorsak ve cevapçı olarak kendimizin dekleran olmasını istiyorsak doğrudan 4Kör veya 4Pik deklare ediyoruz.

Şileme davet edecek ellerle, Jacoby transfer yapıp sonra transfer rengini 3seviyesinde okuyoruz. Ancak kararı açıcıya bırakmalıyız.
Staymandan sonra açıcıda 4’lü majör bulamadığımız zaman da SATT oynuyoruz.
(Bu durumda 4trefl Gerber değildir.)
“ergun cuhadar” a teşekkürler
**
Diğer Kaynaklar:

Hiç yorum yok: