31 Ekim 2013 Perşembe

Defans

                                                                                                                 corbis

Tchaikovsky - Sleeping Beauty – Waltz
http://www.youtube.com/watch?v=-sU4mgkGtrs
*****
İnsan bütün diğer canlılar gibi doğuştan gevşektir.
Onu uyarıp dürtükleyen olmazsa hemen hiç düşünmez.
Törelerine ve alışkanlıklarına uyarak bir otomat gibi yaşar.
Albert Einstein
****
BİR BABA İÇİN -6-
Bu şiirleri toprağa gömeceğim
Sözcükleri tohum olacak
Çiçekler fışkıracak topraktan
Sevgilerin dal olacak baba
Uzanacaksın uzaktaki bir ışığı yakalamak için
Işık köklerine dolacak bir gün
Yorgunluğun o çiçekleri sulayan
Koca bir nehir olacak
Baba, acıların sürgün...
Ahmet ERHAN

**
DEFANS
Defansın beş ana ilkesi vardır.
Defansta kaldığınız sürece bunlardan birisi mutlaka karşınıza çıkar. 
Bunlar:
1 - Deklaranı forse edici oyun tarzı: En sık kullanılan defans yöntemidir. Deklarandaki güç ve sayıca az olan rengi atak ederek ve her el tutuşta yine o renge devam etmekle rakibin dengesini bozarak kendi koz hakimiyetini kaybetmesini sağlamak için çalışırsınız. Başarabilirseniz deklaran elin kontrolünü kaybeder ve kozun haricinde yan rengi varsa onları kullanamaz. Gerekli şartlar varsa en etkili defanstır. Sanzatuya karşı hemen hemen tek defans şekli budur. Koz kontratlarında ise, Deklaranın iki renkli eli varsa, rakibin kozundan sizde veya partnerinizde 4 adet varsa veya Rakip 4-3 Koz fitine oynuyorsa, rakibi hızlı şekilde uzun kozdan kısaltmaya başlayabilecek iseniz bu defans tarzını tercih etmelisiniz.
2 - Lövelerinizin badem olması tehlikesi varsa aktif defans yapın. Özellikle sıralama sistemli ikili turnuvalarda defans yaparken kontratı batırmasanız dahi mümkün olduğunca fazla löveyi alabilmelisiniz. Birçok elde dekleranlar fırsat verildikleri takdirde bir renkteki kayıplarını kaçmak için diğer bir rengi sağlarlar. Bu tehlikeyi sezen defans da ataktan riske girer ve badem olmadan önce alacaklarını tahsil etmeye çalışır. Aktif Defans için de bazı şartlar vardır. Dekleranın yan rengi var ve bunu sağlamakta güçlük çekmeyecekse (partaj dağılımlar) Kuvvetli konuşmalarla zona gelmişlerse, çok uzun kapalı renkleri varsa aktif defans yapmak gerekir.
3 - Lövelerinizin kaybolma riski yoksa pasif defans yapın. Öncekinin tam tersini yapacaksınız. Dekleranın kuvvetli bir yan rengi olduğuna dair bir belirti yoksa, deklaran çok kuvvetli yer çok zayıfsa, rakipler misfitte veya kritik renkler elverişsiz dağılmışsa, Sanzatuya atak edecek gerçek kaliteli bir renginiz yoksa, 6 NT’ya veya Grandşilemlere karşı defans yapıyorsanız, ataktan fire vermeyeceksiniz. Usta Defans oyuncuları bilgi kanallarından elde ettikleri bilgilerden defans tarzı konusunda bir tercih yapamamışlarsa Pasif defansı tercih ederler.
    “ Sanzatuya tek onörlü dört parça renginizi çıkmaya istekli olmayın. İki onörlü dört parça renkler bile atak edildiklerinde uzun dönemde kazandırdıklarından daha fazlasını kaybettirirler.” Roy Klinger
     “ Eğer rakip kuvvetli konuşmuşsa onlara zaman tanıdığınız anda çok fazla löve alırlar. Öte yandan davet sekansı ile zona gelmişlerse yeterli löveleri yoktur, defanstan bir miktar yardım beklerler. Onlara yardım etmemek için Pasif defans yapın.”    Mike  Lawrance
4 - Rakip çakalarını engelleyici defans. Yani koz atağı yapmak. Daha az tercih edilen bir defans türüdür. Eğer koz atağına ihtiyaç olduğunu düşünüyorsanız, bir koz onörü feda etmek uğruna bile koz atak etmekten çekinmemelisiniz. Rakip basit renk tercihi yaparsa, sizin taraftan birinde koz yığılmışsa, misfit ellerde, kozun kısa olduğu yerde başka bir renk daha kısaysa ve o rakip Sanzatuyu da reddederse, yer iki renk okuyup üçüncüde mecburi tutuş verirse, Diğer renkler sizde kuvvetliyse, Rakiplerin yan rengini iyi kesiyorsanız, koz harici bütün renkleri kontrol ediyorsanız, rakip baraj yapıyorsa koz atağı yapmak gerekir. Eğer bunların herhangi biri yoksa koz atağı yapmıyorsunuz. Emin değilseniz yine koz atağı yok.
5 - Kozdan extra löve yaratmak. Kendi çakanıza çıkmak defans açısından çok uygulanan bir yöntemdir. Bu defans tarzını her oyuncu bilir. Sadece zaman zaman mantık hataları olabiliyor. Şöyle ki eğer sizin atak ettiğiniz kısa renk dekleranın uzun yan rengi ise bu rengi çıkmakla ona tempo kazandırmış oluyorsunuz. 
Defans ustaları şu şartlarla kendi çakalarını çıkarlar:
*Alıcı kozdan çakma durumları yoksa.
*Kısadan çıkıp çakabilmeleri için partnerin el tutabileceğine ümitleri varsa.
*Defansın durumu ümitsizse ve daha iyi bir defans tarzı yoksa.

Defans atağınızın tarzına karar verirken önce deklereleri ve oynadığınız  turnuva sisteminin özelliklerini de gözden geçirin. Eğer tarafların koz fiti ve bunun yanında uzun yanlarının olduğunu görüyorsanız, alacaklarınızı bir an önce almak için agresif atak yapın. Sonuçlar İMP ile değerlendirilecekse yine   fazla yaptırmaktan korkmayın, batırabilmek için agresif atak yapın. Oyunda bir  fazla yaptırmak önemliyse veya rakibin eli uyumsuz ve Kontrat bıçak sırtındaysa kayıpsız atak ve pasif savunma yapın. Kayıpsız atak ne demektir?  Rua ve Dam altından yapılan ataklar  kayıp ataklardır. Özellikle dam altından yapılan atakların telafisi yoktur. Rua telafi edilebilir. Atakta öncelikle sekans   kağıtlar tercih edilmelidir. Şileme savunma yaparken ne zaman as çekilip, ne zaman çekilmeyeceğine deklerelere bakıp karar vermek gerekir. Preemptive deklerelerle kontrat ilan edilmişse savunmada saldırgan  atak yapın. Özellikle as olmak üzere güçlü puanlı yerinizden atak yapınız. Gambling Üç Sanzatuya bile uzun yerinizden değil, güçlü yerinizden atak yapınız.

Defansta değişen her duruma karşı hazırlıklı olmalısınız. Ortağınıza ihtiyacı olan bilgiyi ulaştırmak için en etkili kartı oynayınız. Her ne kadar rakip de bunu öğrenecek de olsa. Ortağınızı zorda bırakacak bir davranıştan kaçınınız. Umursamaz bir şekilde kart vermek çoğu zaman oynayanın işine yarayacaktır. Savunmada deklerelerin muhakemesini yaparken 3.den açışlara dikkat ediniz.

Preemptive konuşurken dikkatli olun. Ortak pastan gelmiyorsa kesinlikle disiplinsiz Preemptive deklere vermeyin. Bu deklereler iki ucu keskin kılıçtır. Elinizi kesmemesi için birçok faktörü göz önüne almalısınız. Rakiplerin kim olduğuna, kimin zonda olduğuna bakmalısınız. Ancak özellikle ikili turnuvalar risk almadan kazanılmaz. Hiç riske girmeyip rakiplerin hata yapmasını bekleyen çiftler turnuva sonunda ortalama % 50 skor yaparlar. 
“muglabric.org” a teşekkürler

Hiç yorum yok: