5 Ocak 2013 Cumartesi

Lebensohl



Charlie Parker - I've Got Rhythm  
*****
Özgürlük,
onu savunma cesaretini taşıyanların
hakkıdır.
Pericles

******
GÜZELİM BUGÜN
El değmemiş, dipdiri, güzelim bugün,
Sarhoş bir kanatla yırtar mı bizim bu
Kar altında unutulmuş katı gölün
Donakalmış uçuşlar dolu buzunu?
*
Bendim, diyor bir eski zaman kuğusu;
Şahane ve umutsuz kanat sıyıran,
Nerede diye o dünya, güzel yaşanan
Bastırınca kısır kışın sıkıntısı.
*
Silkecek boynundan bembeyaz ölümü
Daralan dünyasına kafa tutan kuş,
Ama neylesin kanat buza gömülü.
*
Kendi aydınlığıyla saplanmış göle,
Duruyor kuğu, rüyalarıyla donmuş,
Beyhude gurbetinde, başı göklerde.
Stephane Mallarme, çeviri: Sabahattin Eyuboğlu
*****
LEBENSOHL

Üç çeşit lebensohl vardır:
I) 1NT açılışlarına rakibin araya girişi üzerine Lebensohl
II) Rakibin zayıf 2 açışları üzerine Lebensohl
III) Açıcının Reverse’ü üzerine Lebensohl

I) 1NT AÇIŞLARINA RAKİBİN ARAYA GİRİŞİ ÜZERİNE LEBENSOHL
Bu konvansiyon, rakibin bizim tarafımızdan açılan Sanzatu’ya karşı defans yaptığında kullanılmak amaçlıdır.
Araya giriş Dbl olduğunda, Sanzatu cevaplarının normal yapısı bozulmayacak, Stayman ve Transfer standart olarak uygulanacaktır.
Araya giriş 2 Trefl olduğunda, eğer bu natürel değilse cevapçının Dbl’ı Stayman’dır (ceza değil) ve sistem yine bozulmayacaktır.
Araya giriş natürel 2 Trefl olduğunda veya diğer renklerin natürel olup olmadığı her iki durumda da Lebensohl kullanılır.
**
Bu konvansiyonun 3 amacı vardır:
1. Araya giriş renginin üzerine yapılacak artırmanın
zayıf (0−7 OP),
davet (8−9 OP)
kuvvetli (10+ OP) olduğunu ayırt etmek.
2. Sanzatu’dan zon kontratı konuşulduğunda rakibin renginde durdurucu olduğunu vadetmek ya da reddetmek.
3. Stayman’ı kullanırken rakibin renginde durdurucu olduğunu vadetmek ya da reddetmek.
**
Ortağınızın Sanzatu açışına rakibin natürel 2 Trefl ile veya natürel ya da değil diğer renklerde 2 seviyesinde araya girdiğini farz edelim. Eğer araya giriş rengi Pik ise cevapçı 2 seviyesinde bir renk okuyamayacaktır. Araya giriş rengi Pik’ten daha ucuz bir renk olduğunda ise cevapçı 2 seviyesinde bir renk okuyabilecektir. Cevapçının 2 seviyesinde bir renk okuması natürel ve zayıf bir el gösterir.

Eğer cevapçı 3 seviyesinde bir renk okursa bu sıçrayarak olurken çoğunlukla da değildir.

Eğer bu 3 seviyesindeki renk majör ise; cevap 5 kart vaad eden natürel ve kuvvetlidir. Ancak cevapçının rengi 5 karttan fazla değildir. Çünkü cevapçı 6 ya da daha fazla renk ve güzel değerlerle Texsas Transfer yapar. Ayrıca bu cevap, ortağa 3 ya da daha fazla destek sorarken değilse (2’liyken) 3NT rebid etmesini söyler.

Eğer bu 3 seviyesindeki renk minör ise; cevap 6 ya da daha uzun renk vaat eden natürel ve davet değerlerine sahiptir. Açıcı bu minörde durdurucu ile fite sahipse 3NT en iyi kontrat olacaktır. Eğer değilse daveti kabul etmeyerek 3 seviyesinde bu minörü oynamayı seçer.

Zayıf değerlerle 3 seviyesinde rekabet konuşması yapabilmek için önce 2NT Lebensohl yapılıp gelecek 3 Trefl rebidine 3 seviyesinde renk rebid edilir. Bu natürel ve zayıftır.
Bazı artırmalarda yeni renk gösterme, aşağıdaki 3 seçeneğin her biriyle yapılabiliyor olabilir:
1. 2 seviyesinde okunarak,
2. Sıçrayarak ya da sıçramadan 3 seviyesinde okunarak,
3. Röle’den sonra 3 seviyesinde okunarak.
Bu 3 artırma da mümkünken 3 seviyesine sıçramak natürel ve kuvvetli el gösterirken röle’den sonra 3 seviyesinde göstermek davettir.
***
Konvansiyonun ikinci amacı  kontratın Sanzatu’da zon oynamak olduğunda, araya giren rakibin renginde durdurucu olup olmadığını göstermektir.

Cevapçının doğrudan 3NT’ye sıçraması durdurucuyu inkar eder. Açıcı ise rakip renkte durdurucusu olmadan Pas geçemeyeceğini bilir. Eğer durdurucusu yoksa yapılabilir kontratları araştıracaktır. 4’lü renklerini 4 seviyesinde aşağıdan yukarıya doğru göstermeye başlar.

Bazen araya giriş rengi natüreldir ve bu renkte durdurucuya ihtiyaç vardır. Bazen araya giriş rengi natürel değildir ve bilinen bir rengi gösterir. Bu durumda gösterdiği renkte durdurucuya ihtiyaç vardır. Bazen araya giriş bilinen iki rengi gösterirken bazen de sadece birisi bilinen iki rengi gösterir.

Lebensohl bilinen renkler üzerinden yapılır. İki renk te bilindiğinde cevapçının 3NT’ye sıçraması her iki renkte te durdurucuyu inkar eder. Cevapçı 2NT röle cevabından sonra 3NT rebidi yaparsa bilinen renk(ler)de durdurucu ya da durdurucuları vaat eder. Bilinen iki renkten sadece birinde durdurucu olduğunda ise o renkte Cue-bid yaparak o renkte durdurucuyu vaat ederken diğer renktekini inkar eder.
***
Konvansiyonun üçüncü amacı  Stayman konuşmaları içindir.
Araya giriş üzerine yapılacak Cue-bid, Stayman olur. Eğer araya giriş rengi natürelse cevapçının bu renkte Cue-bid yapması Stayman’dır. Eğer araya giriş natürel değil ve bir rengi gösteriyorsa gösterdiği renkteki Cue-bid Stayman’dır.

Cevapçı bu Cue-bid’leri doğrudan yaparasa o renkte durdurucusunun olmadığını gösterir. Cevapçı durdurucusunu göstermek için önce 2NT! röle cevabı verir ve rebidinde Cue-bid yapar.

Eğer araya giriş natürel 2 Trefl ise 3 Trefl Cue-bid’i Trefl durdurucusunu inkar ederek Stayman’dır. (2 Trefl natürel olmasaydı Dbl!, Stayman olurdu.) Eğer cevapçının Trefl’de durdurucusu varsa önce 2NT! röle cevabı verir. Açıcının 3 Trefl rebidine 3 Karo rebidi yaparak hem Trefl durdurucusunu göstermiş hem de Stayman yapmış olur.

Bu konuşmalar Karo’dan Sign-off ya da davet olarak algılanmamalıdır. Rakibin natürel 2 Trefl’sinden sonra cevapçı, 2 Karo diyerek Sign-off ya da 3 Karo diyerek davet değerlerini zaten gösterebilirdi.
ÖZET :
Rakibin araya girmesinden sonra cevapçının konuşmaları:
1. Dbl: Araya giriş 2C natürel değilse Stayman’dır. Natürel 2C ve diğerlerine ise Ceza’dır.
2. İki seviyesinde yeni renk: Natürel ve zayıf (0−7 OP) Oynamak için
3. Üç seviyesinde yeni renk: Majörse kuvvetli, minörse davet
4. 2NT: Lebensohl: 3C’ e transferdir.

Açıcının 3C’i üzerine cevapçı :
A) Pass: 3C oynamak için
B) Overcall renginden daha küçük bir renk söyler: Oynamak için
C) Overcall renginden daha büyük bir renk söyler: Davet
D) Cue-Bid: Overcall renginde durdurucu var ve Stayman
E) 3NT: Overcall renginde durdurucu var ve dörtlü majör yok

5. Hemen Cue-Bid: Stayman’dır. Overcall renginde durdurucu yok. Cue-Bid minör renkte yapılmışsa en az bir dörtlü majör var, majör renkte yapılmışsa diğer majör dörtlüdür. Şimdi açıcı sırasıyla;
A) Varsa ilk dörtlü majörünü söyler.
B) Dörtlü majör yoksa:
a. Overcall renginde durdurucu varken 3NT der.
b. Overcall renginde durdurucu yoksa:
      i) Minimum NT açış puanı ile 4ya da 4ile uzun minörünü (eşitse iyisini) söyler.
      ii) Eğer cevapçının majör rengi biliniyorsa 4−3 fit ile majör de 10 löve alabileceğini tahmin ediyorsa, 4 majör kontratı deneyebilir.
     iii) Maximum NT açış puanı ile ya 5 seviyesinde uzun minörünü söyler, ya da Overcall rengini 4 seviyesinde Cue-Bid ederek ortağından 5 seviyesinde minör söylemesini ister.
6. Hemen 3NT: Overcall renginde durdurucu yok, dörtlü majör yok, rakip araya girmeseydi de 3NT diyecekti (10−14 OP). Açıcı sırası ile;
A) Durdurucu varsa Pas der.
B) Durdurucu yoksa daha iyi bir kontrat araştırır.
7. Texas Transfer: 4D ve 4H sırasıyla 4H ve 4S 'e transferdir.
**
II) RAKİBİN ZAYIF 2 AÇIŞLARI ÜZERİNE LEBENSOHL
Zayıf 2 açan rakibe T/O Dbl atanın ortağı, değerlerinin olup olmadığını göstermelidir. Eğer rakibin açış renginden daha pahalı bir rengi 2 seviyesinde okursa, sıçrayarak okuyacağı davet değerlerine sahip olmadığındandır. Bazen de 3 seviyesinde daha ucuz bir rengi okuması gerekecektir. Dbl atan güzel bir ele sahip olduğunda, ortağının değerlerinin olup olmadığını bilmediği durum kontrat kararı için çok tehlikelidir. Bu durumu çözmek için Lebensohl kullanılır.

Dbl atanın ortağı, sıçrayarak ya da sıçramadan 3 seviyesinde yeni bir renk cevabı verdiğinde değerlerinin 7−11 OP aralığında olduğunu garanti eder. Bu değerlerden daha fazlası ile rakip rengi Cue-bid eder.

Eğer daha az değerlere (0−6 OP) sahipse; rakibin renginden daha pahalı bir renge sahipse onu 2 seviyesinde okur. Daha ucuz bir renge sahip ise 2NT! Lebensohl diyerek ortağının 3 Trefl demesini ister. Ortağının 3 Trefl rebidine Pas diyebilir ya da diğer bir renge düzelterek 7 OP’den daha az değerlere sahip olduğunu gösterir.

Dbl atan, ortağının 3 Trefl rebid etmesini isteyen 2NT cevabına her zaman uymayabilir. Kendi yeterli rengine sahip olduğunda onu rebid edecektir. Ortağı buna Pas geçme şansına sahiptir.
**
III) AÇICININ REVERSE’Ü ÜZERİNE LEBENSOHL
Cevapçı, açıcının rebidinin Reverse olduğu durumlarda 2NT ile Lebensohl yaparak açıcının 3 Trefl demesini ister. Ancak bu cevap zorunlu değildir. Açıcı cevapçının minimum değerlerine bile zon yapabilecek değerlere sahipken bu çağrıya uymayacaktır. Çünkü cevapçının 3 Trefl röle deklaresine Pas geçme ihtimali vardır ve böylelikle zon kaçırılabilir. Ayrıca Karo açan açıcı, çok güzel Karo’larla 3 Trefl yerine 3 Karo cevabı verebilir. Açıcının çok fazla Karo oynama isteği varken 3 Trefl cevabı yanlış olacaktır.
“Ferudun Cangurus “
*******************************************************************************************************

LEBENSOHL
1) 1NT açılışlarına rakibin araya girişi üzerine Lebensohl
2)  Rakibin zayıf 2 açışları üzerine Lebensohl

1NT AÇIŞLARINA RAKİBİN ARAYA GİRİŞİ ÜZERİNE LEBENSOHL

Bu konvansiyon, rakibin bizim tarafımızdan açılan Sanzatu’ya karşı defans

yaptığında kullanılmak amaçlıdır.
Araya giriş Dbl olduğunda, Sanzatu cevaplarının normal yapısı bozulmayacak, Stayman ve Transfer standart olarak uygulanacaktır.
Araya giriş 2 Trefl olduğunda, eğer bu natürel değilse cevapçının Dbl’ı Stayman’dır (ceza değil) ve sistem yine bozulmayacaktır.
Araya giriş natürel 2 Trefl olduğunda veya diğer renklerin natürel olup olmadığı
her iki durumda da Lebensohl kullanılır.
**
Bu konvansiyonun 3 amacı vardır:
1. Araya giriş renginin üzerine yapılacak artırmanın
Zayıf (0−7 OP),
davet (8−9 OP)
ya da kuvvetli (10+ OP) olduğunu ayırt etmek.
2. Sanzatu’dan zon kontratı konuşulduğunda rakibin renginde durdurucu
olduğunu vaad etmek ya da reddetmek.
3. Stayman’ı kullanırken rakibin renginde durdurucu olduğunu vaad etmek
ya da reddetmek.
**
RAKİBİN ZAYIF 2 AÇIŞLARI ÜZERİNE LEBENSOHL

Zayıf 2 açan rakibe T/O Dbl atanın ortağı, değerlerinin olup olmadığını
göstermelidir. 
Eğer rakibin açış renginden daha pahalı bir rengi 2 seviyesinde okursa,
sıçrayarak okuyacağı davet değerlerine sahip olmadığındandır.
Bazen de 3 seviyesinde daha ucuz bir rengi okuması gerekecektir. Dbl
atan güzel bir ele sahip olduğunda, ortağının değerlerinin olup olmadığını
bilmediği durum kontrat kararı için çok tehlikelidir. Bu durumu çözmek için
Lebensohl kullanılır.
*
Dbl atanın ortağı, sıçrayarak ya da sıçramadan 3 seviyesinde yeni bir renk cevabı verdiğinde değerlerinin 7−11 OP  aralığında olduğunu garanti eder. Bu değerlerden daha fazlası ile rakip rengi Cue-bid eder.
Eğer daha az değerlere (0−6 OP) sahipse:
Rakibin renginden daha pahalı bir renge sahipse onu 2 seviyesinde okur.
Daha ucuz bir renge sahip ise 2NT! Lebensohl diyerek ortağının 3 Trefl demesini ister.
Ortağının 3 Trefl rebidine Pas diyebilir ya da diğer bir renge düzelterek 7 OP’den daha az değerlere sahip olduğunu gösterir.
*
Dbl atan, ortağının 3 Trefl rebid etmesini isteyen 2NT cevabına her zaman uymayabilir. Kendi yeterli rengine sahip olduğunda onu rebid edecektir. Ortağı buna Pas geçme hakkına sahiptir.
"cayyolu.org

Hiç yorum yok: